Іще один подарунок для "ДТЕК"

Київська міська державна адміністрація розглядає можливість передачі "Київенерго" у власність об'єктів електроенергетичного господарства взамін на перекладку труб тепломереж.

Намір влади Києва передати компанії "Київенерго" (входить до групи "ДТЕК" Ріната Ахметова) об'єктів електроенергетичного господарства взамін на перекладку труб тепломереж - це акт відвертого шкідництва для економіки столиці України.

Така дія не матиме нічого спільного з поліпшенням якості обслуговування киян у сфері тепло- і електропостачань . Для компанії " ДТЕК" це буде іще однією "здобиччю" у сфері енергетики України. Фактично ми є свідками того як влада Києва та компанія "ДТЕК" входять в "змову" і продовжують фактично приховану приватизацію стратегічних енергетичних комунікацій столиці.

Адже елементи електроенергетичного господарства і труби тепломереж - це різні за своєю функціональністю об'єкти. Купуючи "Київенерго" компанія ДТЕК абсолютно чітко розуміла, що не купує теплові та електричні мережі, які передані їй в оренду до 1 січня 2018 року.

І до цього часу "Київенерго" має підтримувати мережі в робочому стані (в т.ч. модернізувати). Але тепер "ДТЕК" не хоче це робити "безкоштовно". І киянам пропонують ще додатково заплатити "ДТЕК" за модернізацію теплових мереж - віддати частину електрооб'єктів. Висока ймовірність того, що вартість цих об'єктів буде занижена.

Так, ситуація з мережами і тарифами на тепло та електроенергію в Україні дуже складна і вимагає термінового вирішення. Але Ріната Ахметова ніхто не змушував купувати "Київенерго". Тарифи ніхто підвищувати не обіцяв, як і ніхто не обіцяв продавати теплові та електричні мережі.

Хоча, вихід їх цієї ситуації потягає саме у тому, щоб або провести приватизацію теплових та електричних мереж, або віддати їх у концесію. Але, знову ж таки, без підвищення тарифів сенсу в приватизації та концесії не буде.

При цьому "ДТЕК" розуміє, що підвищення тарифів не врятує компанію "Київенерго". Навпаки, це тільки принесе збитки особисто власникові "ДТЕК" Рінату Ахметову. У першу чергу у зв'язку з тим, що соціально незахищені верстви населення перестануть платити за рахунками "Київенерго".

Але таким хитрим чином фактично забирати "за безкоштовно" частину майна киян - це демонстрація абсолютної корпоративної соціальної безвідповідальності.

Дійсно заборгованість Києва перед "Київенерго" по різниці в тарифах на тепло для населення становить 2 млрд. грн. А борг " Київенерго" перед "Нафтогазом" досяг позначки 3,1 млрд. грн. Це свідчення кризи в першу чергу усього паливно -енергетичного комплексу України, але не привід для продажу "ДТЕК" іще якихосьоб'єктів.

Адже Київ і так уже втратив можливість впливати на більшість процесів в електричному та тепловому господарстві столиці.

Юрій КОРОЛЬЧУК,член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі