Гунько Олександр
Оглядач відділу "Коментарі" "Газети по-українськи". Поет, перекладач.
15.01.2011

Наш Навуходоносор

Метафору про молочні ріки в кисільних берегах створили євреї у вавилонському полоні. Так вони згадували рідну землю. Але коли жили на ній, то не цінували. Почали забувати Бога. Онуки питали: "А хто це?"

Тоді з Вавилону прийшов з військом жорстокий цар Навуходоносор Другий. Він зруйнував Єрусалим і взяв євреїв у полон. Тільки через 70 років вони змогли повернутися. Перський цар Кір завоював Вавилон і дозволив їм піти.

Вони ішли додому натхненні і радісні. Співали найпрекраснішу і найвеличнішу пісню всіх віків і народів про батьківщину. Гімн СРСР відпочиває.

Звідтоді колишні полонені стали стрижнем для створення нової нації. Вони заборонили змішані шлюби, ввели суворі релігійні догми. І за кілька століть євреї стали найкреативнішим у світі народом. Його сини і дочки розіп'яли Христа і написали Біблію, утворили і розвалили Радянський Союз, вигадали теорію відносності і створили атомну бомбу... А вже скільки Нобелівських премій взяли — і говорити зайве.

Українці теж не цінують свою землю, мову і культуру, забули рідну віру і звичаї предків, живуть у полоні зайд і манкуртів.

І Господь прислав нам нашого Навуходоносора — щоб розбудити націю. Тільки б він протримався хоч до весни. А там, гляди, народ і прокинеться...

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі