Чи доцільно українським націоналістам робити теракти у громадських місцях?

У Запоріжжі, Харкові, Дніпропетровську лунають вибухи. Поки що підривають бетонні урни та камери схову у супермаркеті. За одними даними, "терористи" вимагають багато грошей, за іншими - взагалі нічого не просять.

Наступну атаку очікують у столиці малої батьківщини президента Януковича - Донецьку. Джерелом для цього стало повідомлення-коментар на одному із сайтів. Свої вимоги "коментатори-терористи" нібито передали до МВС, СБУ та прокуратури.

Донецькі правоохоронці на вухах - розглядають усі можливі версії, серед яких й можлива причетність до вибухів націоналістичних організацій. Владі дали час подумати до 21 листопада. Час пішов...

А поки час іде, поміркуємо.

За логікою відразу напрошуються згадка про підрив бюста Сталіна у Запоріжжі та справа "васильківських терористів". А ще є "тризубівці", які понівечили і Сталіна, і Леніна (2009 року на Бесарабці у Києві).

Можливо, для повного щастя варто згадати й про бойовиків ОУНівського підпілля, які у минулому столітті вдало робили точечні замахи на окремих антиукраїнських діячів (Тадеуша Голувка, Броніслава Перацького, Олексія Майлова...)

На думку спало зблідле обличчя Януковича після яєчного "теракту" в Івано-Франківську 2004 року: "Зараз я зрозумів, що націоналізм - це хвороба. І мені дуже прикро про це казати. Але я жалію цю молодь, яка це зробила зі мною. У мене немає до неї питань. У мене є питання до цих вождів..."

А ще з голови ніяк не виходять слова президента: "Сьогодні мені правоохоронні органи дають інформацію, що в Україні йде закупка зброї і підготовка збройних нападів на органи влади. Це що? Люди втратили страх і совість? Хто це організовує?"

Відповідь на останнє запитання, мабуть, варто шукати у тих же коментарях на Інтернет-сайтах (раз вони сьогодні стають підставою для порушення серйозних справ). Цитую: "Терористами є сама влада, яка і підклала в урну пекельну машинку. Це так добре вписується в теорію масової купівлі зброї. От і використали. Тепер руки розв'язані, хапай кого хочеш, тягни у відділок, і ший діло. А далі справа техніки - можна пів країни до буцигарні запхати, нехай працюють. Гулаг - ефективна технологія для ефективних менеджерів".

Моя ж думка: навряд чи українські націоналісти стануть робити теракти у людних місцях. Який сенс підривати простих громадян? Сталіну голову відпиляти - так, провчити раз і назавжди котрогось "Перацького" - так, Межигір'я спалити - можливо... А вибухи робити у громадських місцях, серед звичайних українців - це просто не по-націоналістичному.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

114

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі