Ексклюзивы
пятница, 29 июля 2011 08:02
Володимир Яворівський
Володимир Яворівський
Народний депутата фракції "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина". Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності

У зухвалості Кирила винен Янукович

Автор: Фото: Reuters
  Московський патріарх Кирило, Католікос-патріарх всія Грузії Ілія II і митрополит Київський і всієї України беруть участь у молебні на Володимирській гірці у Києві, 27 липня 2011 року
Московський патріарх Кирило, Католікос-патріарх всія Грузії Ілія II і митрополит Київський і всієї України беруть участь у молебні на Володимирській гірці у Києві, 27 липня 2011 року

Московський патріарх Кирило прибув у Київ на святковий молебень у честь хрещення Київської Русі. Це далеко не перший приїзд Кирила за цей рік. Його візити не мають жодного стосунку до свободи совісті й до релігії.

Якщо звернути увагу на поведінку московського патріарха, то не складно помітити, що він не робить жодних церковних ритуалів, відправ за всіма канонами православної церкви. Тобто Кирило здійснює лише одну функцію — політичну. Він приїжджає сюди, аби виконати конкретне завдання — знищити Київський патріархат, автокефалію, греко-католиків та об'єднати все в один конгломерат під його керівництвом. Він хоче, аби в Україні діяла лише єдина панівна церква Московського патріархату.

Думаю, у такому стані речей і зухвалій поведінці російського патріарха винен наш президент. Янукович ще з перших днів свого правління взяв на свою душу великий гріх. Він прийняв благословення на посаду президента від одного єдиного Московського патріархату. Янукович, мабуть, не усвідомлює, що він є президентом великої держави, де діє не лише Московський патріархат, а й інші конфесії. Але він цього не розуміє. Навіть Кучма, який був взагалі далекий від церковних звичаїв і питань, колишній директор великого екстериторіального підприємства, не дозволяв такої поведінки. Він запрошував на своє благословіння абсолютно всі українські конфесії: мусульман, католиків, православних, греко-католиків, іудеїв та інших.

Але Янукович не такий. Він і досі забуває, що займає посаду президента, а не є простим прихожанином церкви Московського патріархату. Звісно, Янукович має право ходити до тієї церкви, яка йому до вподоби. Проте неправильно й безсовісно на великі церковні свята вітати лише прихожан Московського патріархату й відвідувати лише її.

А те, що Кирило приїхав в Україну саме у День хрещення Русі, його промови про "рускій мір" свідчать про те, що він від імені російської держави активно проводить політику "совєтизації". Тобто хоче, аби знову була єдина держава із центром у Москві.

Але Кирило не розуміє, що цього не станеться більше ніколи. По-перше, через те, що своє прагнення російський церковний служитель висловлює у дуже відвертій формі, надзвичайно прозоро, грубо та сокирно. Мислячі люди це бачать, тому й не підтримують його ідей. По-друге, не варто забувати, що над українською церквою знущалися 350 років. А потім її просто не було. Ще 35-40 років тому я навіть подумати не міг, що українська церква буде.

Так, останні 20 років у нас були бездарні президенти, так, нічого не робилося для державного та культурного зміцнення держави, так, зараз культурні та освітні надбання нищить Табачник, але Україна і її віра все одно є.

Коли я стою на великі релігійні свята всеночну в Михайлівському соборі, я бачу молодь... Її стає все більше і більше. Отже, розумію, нічого у Кирила не вийде. Можливо, наша культура й зазнає удару, але ми вистоїмо. Якщо й досі не втратили ні віри, ні мови, то зараз на втратимо точно.

Сейчас вы читаете новость «У зухвалості Кирила винен Янукович». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

64

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть