Ексклюзивы
пятница, 27 января 2012 17:40
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Де ви бачили опозиціонера, якому влада пробачила б акцію "Україна без Януковича"?

12 опозиційних партій підписали угоду про спільні дії. За цим читається намагання кількох політиків законсервувати своє домінуюче становище в опозиційному середовищі та вигідно торгувати статусом борців з режимом.

Це договір двох сильних та одного слабкого. Рейтинг "Батьківщини" зараз — 12 відсотків, "Фронт змін" має 7, а "Свобода" — менш як 5. Політичні ризики розподілені неправильно — хто має більший рейтинг у спільній політичній грі, той менше ризикує і навпаки. "Батьківщина" і "Фронт змін" проходять 5-відсотковий бар'єр, а "Свобода" має значно менший шанс його подолати.

Але після підписання угоди виглядає так, ніби "Батьківщина" і "Фронт змін" об'єднали всю опозицію, бо уклали договір з Олегом Тягнибоком. Тепер вони мають жорсткий контроль над усіма іншими, можуть легко їх витиснути з опозиційного простору — того ж Анатолія Гриценка, Валентина Наливайченка чи й навіть Віталія Кличка.

Договір 22 січня вийшов на користь "Фронту змін". Коли надрукують список узгоджених кандидатів, його висуванців влада не чіпатиме. А от кандидатів від "Батьківщини" і "Свободи" активно труситимуть і податкова, і прокуратура, й інші. Кандидати від цих двох сил будуть як червона ганчірка для адміністративного ресурсу.

У Тягнибока проявився його глибокий політичний провінціалізм. Тягнибок хотів виглядати як загальнонаціональний лідер, якого взяли в дорослу лігу політиків. Захотів постояти поруч із політичними важковаговиками замість того, щоб забезпечити політичні інтереси своїх мажоритарників. Тепер йому залишається лише ходити й показувати підписану угоду, що не матиме жодної ваги. Це результат подвійної гри "Фронту змін", яка переводить національно-демократичний рух у нову якість.

Раніше представники націонал-демократичного табору недолюблювали одне одного, але принаймні стояли по один бік барикад. А зараз "Фронт змін" працює на два фронти: маючи добрі відносини з владою, Арсеній Яценюк підбирає під себе все опозиційне поле. Користає з того, що опозиція два роки не може знайти свою гру. Це його своєрідний зоряний час. Зараз Яценюк має виключне право на "єресь", може критикувати владу, коли всім іншим — зась. Ну бо де ви бачили опозиціонера, якому ця влада пробачила б акцію "Україна без Януковича"? Тепер зрозуміло, що це був договірний матч.

Політичну силу Юлії Тимошенко зараз влаштовує опосередкована співпраця з владою — через Арсенія Яценюка. У списку узгоджених кандидатів у мажоритарних округах "Батьківщина" планує отримати більшу квоту. А це реальні гроші, бо місця продаються. Отакий цинічний розрахунок.

Владі вкрай необхідно зациклити опозиційні настрої суспільства у трикутнику "Фронт змін" — "Батьківщина" — "Свобода". Цим Банкова досягне консервації як теперішньої опозиції, так і її рейтингів.

І хай Тягнибок, Турчинов, Яценюк граються собі у гетьманів на опозиційному полі. Це влаштовує всіх, якщо не брати до уваги народ. Бо якщо прийдуть політики, які не бігатимуть на консультації в Адміністрацію президента, вони зметуть теперішню опозицію, а завтра і владу.

Сейчас вы читаете новость «Де ви бачили опозиціонера, якому влада пробачила б акцію "Україна без Януковича"?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть