Ексклюзивы
вторник, 27 марта 2012 19:45
Микола Несенюк
Микола Несенюк
Микола Несенюк

Чому на "Олімпійському" була і буде постійна тиснява

Чому на "Олімпійському" була і буде постійна тиснява

На відкритому нещодавно "Олімпійському" стадіоні Києва знову реконструкція. Закрито північний вхід, де щораз перед футболом утворювався натовп. Звісно, це можна було передбачити заздалегідь, але стадіон перебудовували так довго, що забули, яким був прохід до арени до реконструкції.

Нагадаю, що прохід на кожен аншлаговий футбольний матч у столиці нагадував в останні двадцять років стихійне лихо. Переповнені натовпом станції метро, перекриті вулиці, тисячі міліціонерів по периметру арени і усередині, крізь які з диким ревінням пробивається багатотисячний натовп. Ще тоді дивувався, як це примудряються у Мадриді, Мілані чи Манчестері щотижня проводити футбольні матчі із мінімум 70-ма тисячами глядачів так, що на житті міста це не позначається?

На жаль, після реконструкції "Олімпійського" нічого не змінилося. Натовп так само штурмує входи на територію стадіону, як і десять, і двадцять, і тридцять років тому. Стало зрозуміло, що подібне, як би не хотілося про це думати, може статися і під час Євро-2012.

Одне із двох: або натовп і штовханина біля входу, або перекриття усіх навколишніх кварталів із контролем вхідних квитків за півкілометра до стадіону.

Що цікаво – рішення проблеми є дуже простим і не вимагає майже жодних додаткових зусиль. Варто лише перенести контроль квитків безпосередньо на стадіон. Щоб глядач міг вільно пройти навколо стадіону і зайти саме на свій сектор. Таким чином воріт на арену стало б майже сто, і ніхто б не йшов не на свій вхід. Саме так заходять глядачі на більшість великих стадіонів світу.

Чому в нас не так? Чому ми боїмося підпустити людей до стадіону, влаштовуючи контроль на воротах за сотню метрів від нього? Чому огорожа винесена так далеко від арени, забираючи у жителів міста кілька гектарів території? Подумати над тим, щоб змінити порядок входу на стадіон, відмовившись від практики радянських та пострадянських часів, можна було ще до реконструкції арени чи під час неї. І тепер ще не пізно це зробити. Та навряд чи саме так буде вирішена проблема. Тому що у нас чомусь бояться тисяч футбольних глядачів. І глядачі на таке ставлення відповідають відомим чином.

Сейчас вы читаете новость «Чому на "Олімпійському" була і буде постійна тиснява». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть