Ексклюзивы
вторник, 08 мая 2012 11:04
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Олланд не полегшить життя Януковичу

Перемога Франсуа Олланда на президентських виборах у Франції здійняла в Україні дещо дивний ажіотаж. Говорять навіть про можливу кардинальну зміну французької політики щодо Києва, пом'якшення позиції щодо Януковича не лише з боку Парижа, а й усієї Європи.

Мовляв, чинний французький президент Ніколя Саркозі належить до Європейської народної партії, яка найжорсткіше критикує Януковича й найбільше підтримує Тимошенко. Тепер до влади у Франції приходить соціаліст Олланд, отож і позиція Єлисейського палацу має обов'язково помінятися. А оскільки Франція відчутно впливає на зовнішню політику всього ЄС, то для Януковича результати французьких виборів виглядають мало не подарунком долі.

Звісно, насправді ніяких подарунків не буде. І насамперед вітчизняним коментаторам варто було б звертати увагу не на подібні фантастичні сценарії, а на якість проведення виборів у Франції. Зразкова з точки зору європейських стандартів передвиборча кампанія – ніякого бруду чи звичного для України шахрайства. Щоб допомогти виборцям визначитися, Саркозі та Олланд зійшлися перед другим туром у теледебатах. Попередні результати виборів стали відомі вже за кілька годин після закриття виборчих дільниць у неділю, тоді ж у штабі Саркозі визнали поразку. У понеділок вранці він привітав Олланда з перемогою. Учора таки по обіді заявив про намір піти з політики.

Це – європейська політична культура. Саркозі та Олланд в однаковій мірі є зрощеними на ній. Обоє сповідують одні й ті ж цінності: вільні демократичні вибори, права людини, рівність усіх перед законом, відповідальність перед співгромадянами та однопартійцями тощо. Ні у Франції, ні в Європі загалом не може бути різного ставлення до тих, хто ті цінності цинічно топче й зневажає. Як от Янукович.

Тому українській владі не варто сподіватися на щось приємне у зв'язку зі зміною у Франції президента. Справді, Євросоюзу інколи бракує єдності у зовнішньополітичних питаннях, але щодо нинішньої Україні там панує цілковита згода. Жорстка позиція щодо Янковича не залежить від партійних кольорів. Наприклад, ялтинський саміт Центральноєвропейської ініціативи бойкотують президенти з різними політичними поглядами, у тому числі з лівими. Зокрема, глава Естонії Томас Ільвес, президенти Хорватії Іво Йосипович та Словенії Данило Тюрк. Вони так само як і правоцентристи чи зелені не бажають подавати Януковичу руку.

Щодо Франції, то у будь-якому разі Україна не є пріоритетної державою для її зовнішньої політики. Хоча саме під час французького президентства в ЄС 2008 року і значною мірою завдяки зусиллям Ніколя Саркозі було вирішено надати Україні політичну асоціацію з Євросоюзом та розпочати з нею діалог із запровадження безвізового режиму. Але нині першочерговим для Парижа буде вирішення внутрішніх економічних та соціальних проблем, а також покращення ситуації всередині Євросоюзу. Відносини з Україною законсервовано, й ані Франція, ані ЄС в цілому не підуть на поступки у принципових для них питаннях. І навіть улюблений Києвом шантаж європейських столиць можливим відходом під вплив Росії вже, схоже, не спрацьовує.

Сейчас вы читаете новость «Олланд не полегшить життя Януковичу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть