Ексклюзивы
суббота, 16 июля 2011 13:41
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Янукович хоче очистити Партію регіонів від олігархів

Роман Ландік-молодший потрапив у халепу, яка створена визріванням нового політичного контексту в умовах консолідації влади в руках Януковича і в умовах підготовки до передвиборчої кампанії.

Існує конфлікт між президентом, його адміністрацією і нинішнім клановим, регіональним і кадровим складом Партії регіонів. Це латентний конфлікт, він не проявлений, не глибинний. Партія регіонів у нинішньому вигляді дісталася Януковичу періоду 2006-2007 років, коли її формували впливові донецькі олігархи, політики і деякі представники Сходу і Півдня України. Ця партія у сьогоднішньому вигляді Януковича не влаштовує. Він вже давно хотів сам контролювати особисто список партії, щоб це були суто гвардійці Януковича.

Оприлюднене відео з бійкою може стати приводом і поштовхом, щоб почати чистку партійних рядів напередодні парламентських виборів 2012 року і формування нового списку Януковича. Хтось з братів Ландіків може і не потрапити у цей список. Якщо потрапить, то на серйозних і нових умовах. Хіба брати Ландіки не проявляли крутий норов, хіба не робили контраверсійних заяв? Це використання помилок окремих депутатів і їхній сімей напередодні кастингу, номінації та інших форм відбору на вибори.

Ми знаходимось у XVI-XVII столітті

Колись пройшла епоха формування феодальних дружин на основі майнових прав, коли доступ в політику визначався наявністю майна, перш за все залізних знарядь — шолома, кольчуги, списа, меча, щита. Хто не мав цього, йшов у піхоту. Закінчується епоха феодальної роздробленості, яка характеризувала українська політику. Такими політиками важко керувати.

Партія регіонів зразка 2002-2010 років, на погляд президента і його команди, має відійти у історію. Це має бути партія без олігархів, без Ахметова, без Ландіків, без тих, за ким стоять капітали, заводи і пароплави. Це люди з економічною самостійністю, а відповідно з політичним впливом, норовом і амбіціями.

На зміну феодальної роздробленості прийшла феодальна централізація абсолютних монархів. Хочуть вичистити всіх багатих людей зі списків політичних партій. Тому паралельно іде розмова з Ахметовим, щоб він не брав участь у виборах, паралельно проводяться обшуки у офісах Жеваго з натяком на те, щоб він не ліз у політику, а займався бізнесом.

Колись роздроблені феодальні країни перетворилися на абсолютні монархії, наприклад, Франція. Проте інші, такі як Велика Британія, з феодально роздробленої перейшла до парламентської конституційної монархії, а потім до демократії. З точки зору особливостей української політики, ми знаходимось у XVI-XVII столітті, коли Британія і Франція обирали свій шлях. Феодалам вже не знаходилось місця у політиці, бо приходили підприємницькі низи.

Сейчас вы читаете новость «Янукович хоче очистити Партію регіонів від олігархів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть