Ексклюзиви
четвер, 10 лютого 2011 05:45

Міліціонерів вчать англійської мови

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Американка Кері Стромберґ проводить заняття з англійської мови  серед офіцерів міліції Львівщини минулого четверга
Американка Кері Стромберґ проводить заняття з англійської мови серед офіцерів міліції Львівщини минулого четверга

"Товариші офіцери, чому вас так мало? Мусило бути хоча б 20, а прийшло 15. Заведемо журнал, усіх записувати будемо. На прогульників штрафи накладемо. Безплатно вчать, а ви сачкуєте", — каже до підопічних 54-річний Василь Рябошапко, заступник начальника Львівської обласної міліції.

О 10.00 минулого четверга в актовому залі головного управління на пл. Григоренка, 3 починається друге заняття з англійської мови для офіцерів міліції.

Півгодинні уроки триватимуть раз на тиждень до початку Євро-2012. Групи іще укомплектовують. Набирають по кілька працівників із кожного управління. Їх мають навчити розмовної англійської мови.

Чоловіки й жінки в цивільній формі займають місця в перших рядах. На колінах розгортають конспекти. Дехто упівголоса повторює записане на минулому уроці.

— Ґуд монінг, — вітається викладач 26-річна Кері Стромберґ. Вона приїхала з Чикаго, працюватиме з міліціонерами як волонтер.

Умикає проектор, на ньому з'являється напис англійською "Саллі продає морських черепашок з узбережжя".

— Повторюємо всі разом, — просить Кері.

— А для чого нам про ті ракушки вчити? Мені би "добрий день" знати, "куда йдете", "з якої країни", — говорить один з учнів.

— Найперше мусимо навчитися швидко і чітко вимовляти слова. Це речення — як скоромовка, — пояснює Кері.

На екрані з'являються питання для діалогу. Стромберґ запрошує на середину кімнати по двоє офіцерів. Ті читають питання, відповідають на них кількома словами ламаною англійською. Присутні регочуть.

— Не треба сміятися. Узагалі я вами задоволена, — каже Кері. — Дехто має нульові знання, але старається, бачу, що буде хороший ефект. На наступний раз всі повинні підготувати шість речень для діалогу про приїзд в Україну.

— Треба буде трохи посидіти, позгадувати слова, — каже 39-річний Андрій Богатаренко, старший інспектор відділу професійної підготовки. — Я в школі німецьку вчив. До нас якось потрапили новозеландці. Англійською пояснювали, що в них сталося. Добре, що я перед тим на курси спеціальні ходив, то зрозумів, що в них вкрали гаманець. Так їм помогли.

Безкоштовні заняття проводять у всіх містах, що прийматимуть футбольний чемпіонат. У Львові навчають іще три групи при Інституті внутрішніх справ — працівників патрульної служби, чергових частин і даїшників.

— До Євро в кожній патрульній машині, серед посту ДАІ буде людина, яка знає англійську, — каже Рябошапко. — Ми для своїх працівників випустили ще й кишенькові англо-німецько-українські словнички. Роздали кожному співробітнику.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонерів вчать англійської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути