Ексклюзиви
пʼятниця, 04 лютого 2011 04:45

"Дівчина з пам'ятника схожа на мене"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Художниця Христина Катракіс-Кущ в своїй галереї в центрі Києва. Вона відкриється 24 лютого
Художниця Христина Катракіс-Кущ в своїй галереї в центрі Києва. Вона відкриється 24 лютого

Художниця 30-річна Христина Катракіс-Кущ на два місяці приїхала в Київ.

— Я не повернулася назавжди. Просто зараз розлучаюся зі своїм чоловіком і мені потрібна родинна підтримка. Хочу трохи побути зі своїми батьками. Улітку поїду до Греції. Маю там два будинки на острові Мілос. Там моя студія і галерея, — розповідає українською з американським акцентом у своїй галереї в центрі Києва. На ній чорна кофтина від Шанель, гофрована спідниця, туфлі на високих підборах від Ів Сен-Лорана. — Мої подружки носять ще й накладні нігті. А я не можу. Я ж художник.

Христина — донька українського скульптора Анатолія Куща. Він є автором 42-метрового монументу незалежності України на столичному Майдані.

— Усі кажуть, що дівчина з пам'ятника схожа на мене. Тоді я ще жила в Америці. Тато попросив вислати йому мої свіжі знімки. Наступного року я дізналася, що стала прообразом України.

Христина виїхала в Америку в 12 років. Тоді її батько отримав замовлення на монумент у Чикаго. Батьки повернулися в Україну, а дівчина залишилася в Штатах. Захистила докторську дисертацію і викладала в Мемфіському університеті.

— Маю маленьку однокімнатну квартиру на Сансет бульварі, прямо в центрі Лос-Анджелеса з видом на океан. А от душа моя в Греції, бо я наполовину грекиня. Звідти родина мого батька. Свого часу вони, як і багато інших греків, виїхали в Маріуполь. Тепер багато сіл навколо цього міста розмовляють грецькою. Ну й українською. Тому в мене хороша українська. А от російською говорити не вмію. Володію англійською, італійською, грецькою, іспанською, тому російська для мене невелика втрата.

Картини художниці є в колекціях Анджеліни Джолі, Джорджа Клуні, Тіни Тернер, Білла Клінтона, Джорджа Буша.

— Із Бараком Обамою в нас є кілька соціальних проектів. Із режисером Мері Ламберт плануємо зняти фільм. Я буду художником-постановником. Із Мілою Йовович маємо спільну хресну маму — колекціонерку Зіну Сєрову. Мої та Мілині батьки з нею товаришували. Вона зараз відпочиває на Гаваях із сім'єю. Коли працює, за донькою, 3-річною Євою, приглядає її мама Галина.

Зараз ви читаєте новину «"Дівчина з пам'ятника схожа на мене"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути