вівторок, 07 вересня 2010 05:12

Іван Даценко став Іваном Додоком

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Кінорежисер Михайло Іллєнко: ”Взявся робити цей фільм, бо нам потрібні національні герої”
Кінорежисер Михайло Іллєнко: ”Взявся робити цей фільм, бо нам потрібні національні герої”

"Багато хто вважає маячнею — їхати на інший кінець світу, щоб зняти один кадр", — каже кінорежисер і оператор 73-річний Михайло Іллєнко.

У травні він повернувся з тривалої подорожі на яхті. Провів на судні півроку, аби зняти кадр для стрічки "Тойхтопройшовкрізьвогонь". В основі фільму — історія індіанського вождя українського походження Івана Даценка. Знімали епізод в Аргентині.

— Я погодився на подорож, бо не хотів, щоб фільм зупинявся. Прагнув утекти з тої діри, куди запхали українське кіно. Крім того, не зовсім адекватно, сидячи в комфортних умовах, знімати фільм про людину, яка пройшла крізь жорстокі життєві випробування.

Михайло Іллєнко сидить за столиком біля музею Івана Гончара. П"є чорний чай. Тільки-но зі знімального майданчика. Над картиною "Тойщопройшовкрізьвогонь" працює три роки.

Роботу над фільмом поновив нещодавно. Півтора року не знімав. Держава не виділяла обіцяних грошей, хоч дві третини матеріалу готові.

— Фільм дорогий. Це постановочна стрічка з серйозними пригодами — у чотирьох стінах не знімеш за мінімальні кошти. Сценарій змінював, бо виходило у стилі традиційних радянських фільмів про невідомого героя. Я виходив з історії українця Івана Даценка. Його біографія добре відома до того, як він утік із німецького табору. Де переховувався — уже ніхто не знає. Ім"я Івана Даценка я змінив, бо деякі ситуації в сюжеті довелося вигадувати, робити версію. У фільмі героя звуть Іван Додока.

Головну роль грає Дмитро Лінартович із муніципального театру "Київ". Він знімався раніше в короткометражці Іллєнка.

Де переховувався — уже ніхто не знає

— У Даценка були страшні випробування. Він народився 1918-го. Голодомор 1933-го знав не з підручників. Застав сталінську добу, коли кожній людині треба було перетворюватися на сталінський фантом. Під час війни горів у літаку. Через це вважали, що він загинув, бо бачили, як він падав. Потрапив до німецького полону. Після цього — у радянський ГУЛАГ. Усіх, хто був у німецькому полоні, вважали зрадниками батьківщини. Народна артистка Наталя Наум бачила його в Канаді. Її повезли в індіанське плем"я. Його вождь, коли почув українську, звернувся до неї теж українською. Цю історію я почув від сина Наум 1993 року. Взявся робити цей фільм, бо нам потрібні національні герої.

Під час подорожі яхтою Михайло Іллєнко хотів зняти епізод для фільму в снігах Антарктиди. Але через постійні ремонти судно йшло із запізненням.

— Улітку, коли Антарктида пропускає вітрильні яхти, ми були ще далеко від її берегів. Хлопці з команди порадили: якщо в Антарктиді не вдасться зняти, то в Аргентині є схожі місця — холодні засніжені пустелі. Ми разом поїхали на схід країни, на кордон із Чилі, у гори. Знімали на світанку. Ми чекали на ефект, коли вершини вже висвітлені сонцем, а внизу сутінки. Уся зйомка тривала 15 хвилин — на стільки часу показалося світило.

Після зйомок Михайло Іллєнко з Буенос-Айреса повернувся до Києва. Решта екіпажу пробудуть на воді ще приблизно 1,5 року. Режисер відзняв матеріали для ще одного фільму. Це буде документальна стрічка про подорож океаном.

Зараз ви читаєте новину «Іван Даценко став Іваном Додоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути