середа, 04 серпня 2010 01:13

Бите скло на дитячу пісочницю підкидають уночі

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Чернігівка Ганна Салогуб минулої п’ятниці прийшла на дитячий майданчик по вулиці Волковича разом із дворічною донькою Ксенією. Того дня Ксенія могла спуститися з гірки. Напередодні батьки відмивали площадку від мазуту
Чернігівка Ганна Салогуб минулої п’ятниці прийшла на дитячий майданчик по вулиці Волковича разом із дворічною донькою Ксенією. Того дня Ксенія могла спуститися з гірки. Напередодні батьки відмивали площадку від мазуту

27 липня, ранок. Кілька дітлахів підходять до гойдалок на ігровому майданчику у дворі будинків NN13 і 15 на вул. Волковича в Чернігові. Пробують пальцями дошку, розвертаються і йдуть геть. Кататися на гойдалках не можна. Вони рясно вимазані маслянистою рідиною.

— Учора було те саме. Вийшли вранці у двір, а там усе чимось вимащене. Ми з друзями вимивали все "галою". І яму біля самої гірки хтось вирив спеціально. Води туди налив, аби не каталися. Яму ми засипали. А сьогодні вранці — знову брудно. І це вже не перший раз, — розповідає 10-річний Владик Антонов.

Красивий майданчик для дітлахів у цьому дворі відкрили півтора року тому. Поставили у його межах гірку, каруселі, іграшковий вертоліт і гойдалки.

За кілька метрів від вимащеного майданчика літня жінка качає маля на іншій, старій гойдалці.

— Та це не люди роблять, а якісь звірі, — каже чернігівка. Називається Ніною Іванівною. — Ми за 5 хвилин ходу звідси живемо. У нашому дворі гойдалок нема. То приходимо з онукою гратися сюди. Дітей тут багато. Цей майданчик — наш порятунок.

— Будинок наш старий, майже 40 років. Люди різні — і молоді сім"ї, і літні. Як поставили дитячу площадку — із тих пір невдоволення пішло, — пригадує Ірина Антонова, мати Владика. — То мажуть його, то землю перекопують. Один раз був жах. Уявляєте, у пісок бите скло насипали... Добре, що вчасно помітили, зібрали. А якби дитина поранилася? Вони так люблять порпатися в піску! Без майданчика нам ніяк. У нашому домі зо 25 малюків. Комусь діти заважають... А алкоголіки нє, не заважають? Вони тут же засідають, у дворі. Але їхній столик ніхто не чіпає. Алкашів трогати бояться, а діточок ображати — можна.

Комусь діти заважають... А алкоголіки нє, не заважають?

Чернігівка 81-річна Ганна Кравченко зібрала підписи 19 сусідів, аби майданчик прибрали. Лист із підписами віднесла до жеку. Каже, дітлахи надто репетують.

— Та кому она нужна, эта ерунда, под окнами?! Доживете до моих год, будет вам 81, тогда поймете, — зі злістю каже "ГПУ" Ганна Кравченко. — Да, подписи собирала я. Люди подписывают, но не все. — Розповідає, що не знає, хто вимащує гойдалки мазутом і підкидає скло. — Абы не возраст, я б набрала мазута поболее, да так полила его, шоб аж текло. Честное слово! — додає Ганна Олексіївна.

— Хоч діти й кричать, на них дивитися приємніше, аніж на нас, старих, — розповідає у дворі пенсіонерка 70-річна Олександра Грицан. — У мене й діти, і онуки. Якби впіймала того, хто паскудить, руки б поламала.

— Сусіди казали, що бачили вночі двох бабусь у хусточках, які вовтузилися біля гойдалок, — додає місцева Тетяна Волкова. — Ой, горе з цим майданчиком. І потрібен він діткам, і шуму від нього багато. Іноді після роботи голова розколюється. Хочеться відпочити, а скрізь крик. Невже його не можна було десь в іншому місці поставити? На шкільному стадіоні, він же поряд. І нікому б не заважав.

У райцентрі Черкащини створили спеціальну комісію

Схожий випадок стався наприкінці липня в мікрорайоні Геологічному в райцентрі Кам"янка в Черкаській області. Невідомі вимазали мазутом дитячий майданчик. Місцеві скаржаться, що ввечері на це місце у дворі 9-поверхівки сходиться молодь, п"ють пиво, лаються. Майданчик розташований близько до вікон жителів.

— Не те, що спать не можна, а у квартірі всидіть. Матючча вище дев"ятого поверха кладуть, — розповідає "ГПУ" місцева.

Заступник міського голови Кам"янки Віктор Кравченко, 54 роки, створює комісію. До неї увійде міліція та працівники санстанції. Вирішать, що робити із майданчиком.

Молодіжний клуб "Фенікс" із Кам"янки 2009-го виграв грант 5 тис. грн на будову майданчика. Жителі семи багатоповерхівок Геологічного зібрали ще 2,7 тис. грн. Купили труби й листи, зварили драбини, гірку, гойдалки. Щовечора копали ями, бетонували споруди, фарбували. Потім завезли річковий пісок.

Зараз ви читаєте новину «Бите скло на дитячу пісочницю підкидають уночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути