пʼятниця, 16 липня 2010 06:28

Дівчат на олімпіаді з математики було вп"ятеро менше

— Це найпрестижніша світова олімпіада серед школярів-математиків. Горджуся своєю перемогою,— радіє 16-річний киянин Богдан Веклич. Він удруге отримав золоту медаль на 51-й Міжнародній математичній олімпіаді, яка проходила в Казахстані. 14 липня Богдан повернувся до Києва разом із п"ятьма іншими українськими учасниками.

Тривала олімпіада два дні. Серед 540 учасників дівчат було близько сотні. Всім роздали папки з трьома задачами з алгебри, геометрії та теорії чисел. Вони були трьох рівнів складності. Завдання перекладалися п"ятдесятьма мовами. Кожен обирав зручну для себе.

— Розсадили всіх так, аби не спілкувалися одне з одним, — згадує Богдан Веклич. — Навколо сиділи новозеландець, узбек, британка та африканець. Дали на вирішення 4,5 години. У перший день я впорався з усіма задачами, наступного дня — лише з одною. Багато хто навіть однієї не вирішив.

Аби потрапити на Міжнародну олімпіаду, спершу треба стати найкращим серед районних знавців предмету, а потім обласних та всеукраїнських. Вік учасників — до 20 років. Обов"язкова умова — відсутність вищої освіти.

Богдан Веклич закінчив ліцей "Лідер" на столичному Печерську. Днями планує здавати документи на механіко-математичний факультет Національного університету ім. Шевченка.

П"ятеро інших українців теж повернулися з високими результатами. По срібній медалі отримали 17-річний Максим Чорний та 15-річний Тимур Хрущов. "Бронзу" привезли Дар"я Тєплова, 15 років, 17-річна Тетяна Лавинська та В"ячеслав Жениленко, 16 років.

— Держава не надала коштів на поїздку в Казахстан. Довелося звертатися до меценатів, — каже керівник української команди Богдан Рубльов, професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Поїздку на змагання організував 41-річний Владислав Атрошенко, член Національного бюро партії "Сильна Україна":

— Здібним дітям слід створити всі умови для розвитку, — каже. — Від того, наскільки ефективною буде система освіти, залежить майбутнє держави. Ми готові й далі підтримувати учнів і студентів, адже найефективнішою інвестицією є капіталовкладення в інтелект.

На міжнародних предметних олімпіадах українці змагаються з 1993 року. Завоювали 27 золотих, 39 срібних і 30 бронзових медалей.

Зараз ви читаєте новину «Дівчат на олімпіаді з математики було вп"ятеро менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути