понеділок, 25 січня 2010 09:52

Сьогодні відзначають Тетянин день і День студентства

Сьогодні відзначають Тетянин день і День студентства

Православна і греко-католицька церкви відзначають 25 січня день пам"яті святої мучениці Тетяни "і з нею в Римі потерпілих", а студенти вузів - День студентства.

Традиційно Тетянин день широко святкують особливо студенти.

Саме 25 січня 1755 імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету. День підписання генерал-ад"ютант граф Іван Шувалов вибрав не випадково: таким чином, він зробив своєрідний подарунок на іменини своїй матері - Тетяні Петрівні.

Відтоді свята Тетяна вважається покровителькою студентів і педагогів.

Свята Тетяна, як свідчить переказ, жила в Римі у II-III століттях, за часів жорстоких гонінь на християн. Її батько, знатний римлянин, таємно сповідував віру в Ісуса Христа і виховав свою дочку в християнському дусі. Вона не вийшла заміж, стала діаконисою і присвятила себе служінню Богові.

Одного разу язичники схопили Тетяну і зажадали, щоб вона вклонилася ідолам і принесла їм жертву. Але в храмі Аполлона, куди привели діву, вона промовила молитву Христу - і стався землетрус. Ідол розколовся на частини, а уламки будівлі похоронили під собою жерців.

Тоді, прагнучи змусити Тетяну скоритися, погани стали катувати її. Під час тортур відбувалися багато чудес: то кати, про прозріння яких молилася свята, увірували в Христа, то ангели відводили від Тетяни удари і побивали її мучителів, то з ран її замість крові текло молоко, а в повітрі розливалися пахощі. Коли мученицю привели до цирку і випустили голодного лева, звір почав лагідно лизати їй ноги.

Після страшних мук Тетяна щоразу поставала перед своїми катами ще більш прекрасною, ніж раніше. Язичники зневірилися зломити віру страдниці і стратили її. Разом з Тетяною стратили і її батька.

За матеріалом РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають Тетянин день і День студентства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути