Ексклюзиви
середа, 20 грудня 2006 17:09

"У Гватемалі мріяла залишитися живою"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  8 січня  Вікторія Терещук їде до ПАР на збори
8 січня Вікторія Терещук їде до ПАР на збори

У листопаді Вікторія Терещук, 24 роки, стала чемпіонкою світу із сучасного п"ятиборства. Національний олімпійський комітет України визнав луганчанку найкращою спортсменкою місяця, а міжнародна федерація — року.

Говоримо з Вікторією у приміщенні Держкомспорту.

Чоловіків-п"ятиборців називають лицарями п"яти якостей. Як називають жінок?

— Нічого оригінального — лицарками. Колись про мене так і писали.

Один із видів п"ятиборства — конкур (подолання дистанції на коні. — "ГПУ"). Наскільки важливо дістати гарного коня на змагання?

— Дуже важливо. Є багато прикладів, коли спортсмен ішов першим, а конкур провалював через поганого коня. Він визначається жеребкуванням, перед яким я завжди хрещуся, прошу в Бога допомоги. Буває, з мене сміються через це. Не ображаюся. Головне — на всіх відповідальних стартах отримую хороших коней.

Який ваш улюблений вид?

— Плавання та крос. У спорті я починала з басейну, тому плаваю добре. У цьому двоборстві маю найкращі показники в світі.

А не люблю фехтування. Добре, що мій чоловік і тренер Сергій Туробов — фехтувальник за спеціалізацією.

Моє перше тренування розпочинається о 6.30

Який ваш розпорядок дня?

— Чоловік прокидається о п"ятій ранку й готує сніданок. Будить мене, ми снідаємо та йдемо до басейну. Тренування починається о 6.30 і триває півтори-дві години. У приміщенні басейну знаходиться тир, тож одразу після плавання — стрільба. Робимо двогодинну перерву на обід та відпочинок. О 15.00 їду до легкоатлетичного манежу на бігове заняття. По його закінченні — фехтування. Кілька разів на тиждень ще тренуюся в конкурі.

Як вільний час проводите?

— Пасивно. Здебільшого відпочиваю, відновлююся. Книгу до рук беру рідко.

Чемпіонат світу проходив у Гватемалі. Що там вразило?

— Якщо чесно, мене лякали люди зі зброєю на вулицях міста. Бувало, сидимо в кафе, п"ємо каву з тістечками. Позаду нас походжає чоловік із автоматом, його рука — на спусковому гачку. Моторошно ставало. За два тижні, що ми провели в Гватемалі, не раз мріяла про те, щоб залишитися живою. Хоча були й приємні спогади. Вже після змагань вирішили поїхати подивитися на океан. Враження від плавання на океанських хвилях словами передати неможливо. Я прекрасно відпочила. Надвечір ми всією командою задумали піднятися на вулкан. Екскурсія виявилася не надто цивілізованою. Кожному видали ліхтарик, щоб освітлювати собі дорогу. Коли ми дісталися вершини, стемніло, навис туман, нічого не було видно. Та ще екскурсовод порадив вимкнути ліхтарики, щоб не сіли батарейки. Ми заблукали. Добряче походивши в темряві схилами вулкану, ми нарешті вибралися звідти. Радості було!

П"ятиборство намагалися виключити з програми Олімпійських ігор. Мотивували це тим, що вид спорту не видовищний.

— Просто по телевізору його дивитися не дуже цікаво. Оператори вихоплюють лише деякі моменти. Головна боротьба залишається за кадром. За змаганнями треба спостерігати вживу.

Де новий рік зустрічатимете?

— Вдома, в Луганську. 8 січня їду до ПАР на збори, готуватися до наступного сезону. В наступному році розігруватимуться олімпійські ліцензії. Сподіваюся вибороти путівку до Пекіна на чемпіонаті Європи в Ризі.

1982, 18 лютого — народилася в Луганську
1999 — почала займатися сучасним п"ятиборством
2004 — виграла Кубок світу
2005 — вийшла заміж за тренера Сергія Туробова
2006 — стала віце-чемпіонкою світу
Заслужений майстер спорту

Зараз ви читаєте новину «"У Гватемалі мріяла залишитися живою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути