Ексклюзиви
пʼятниця, 21 січня 2011 08:57

"Якщо будете красти 10 відсотків — я вас зрозумію"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Олександр Єфремов
Олександр Єфремов

У кулуарах Верховної Ради журналісти показують лідеру фракції Партії регіонів 56-річному Олександрові Єфремову відео, на якому його колега Олексій Журавко кричить на журналіста й вдаряє по фотоапарату. Так "регіонал" відреагував на запитання, чому він їздить на машині з лампочками-мигалками.

— Я поясню йому, і поясню доволі дохідливо, — виправдовується Єфремов. — Усі ми їздимо по місту, і це не зовсім правильно, коли хтось використовує мигалки.

Олександр Сергійович сідає за стіл реєстрації на другому поверсі. Перед собою кладе мобілку "Верту".

Закінчується рік президентства Януковича. Що вдалося зробити?

— Вибудувалася нормальна система влади: Кабінет Міністрів був швидко сформований, так само більшість у парламенті. Підготували цілий ряд серйозних законодавчих актів, які починали реформування влади. Але з цим ми не просто спізнилися, а затягли. П'ять років фактично не проводили роботу, якою займалися інші країни. Весь цей час з'ясовували стосунки. Тому за короткий термін напрацювали документи й частину з них прийняли 2010 року.

Частина рішень викликала незадоволення в суспільстві. Люди почали виходити на вулицю.

— Коли робиться Податковий кодекс, який торкається кожної людини, то поруч із задоволеними є незадоволені. Бо платити не всі хочуть. Наприклад, за обід у ресторані людина віддає півтори тисячі гривень, а ресторан за весь місяць платить 200 гривень єдиного податку. То за рахунок чого ми поповнюватимемо Пенсійний фонд, розвиватимемо освіту, медицину? Система єдиного податку вводилася на короткий термін, щоб працевлаштувати тих, хто втратив роботу, кому держава не могла тоді помогти. А це існує вже 12 років. Такої системи вже немає ніде.

Чому влада не роз'яснила людям необхідність складних змін?

— Треба було діяти швидко, бо країна покотилася вниз. Згадайте 2009 рік — валовий внутрішній продукт упав на 15 відсотків. Це катастрофа. Коли на Заході ВВП падає на 2–3 відсотки, вони кричать караул і оголошують дефолти. Нам удалося не тільки зупинити падіння, а закінчити рік із ростом ВВП в 4 відсотки.

Які прорахунки влади за рік?

— Їх має оцінювати опозиція. Але не називати прорахунком те, що ми не працевлаштували їхніх лідерів, які наробили фінансових зловживань, за які зараз звітують прокуратурі. 2005 року ми теж ходили в прокуратуру.

Але не було такої масовості.

— Тоді через прокуратуру пройшли всі члени виборчих комісій від нас — їх тисячі. Вчительку, члена виборчкому, засудили на два роки, бо папірці були не так перекладені. Люди були в шоці. Проти мене було порушено чотири кримінальні справи. Просто ми про це не кричали.

Коли арештовували Віктора Тихонова (віце-прем'єр, у 1998–2006 роках — голова Луганської облради. — "ГПУ"), Євгена Кушнарьова (2004 року — голова Харківської облдержадміністрації. — "ГПУ"), то кілька автомобілів спеціально екіпірованих і озброєних людей стояли у дворі та коридорах Генпрокуратури. Це система, яка працює без огляду на прізвища. От ви знаєте, що всі депутати від Партії регіонів проходять допити в прокуратурі (щодо бійки під час ратифікації харківських угод. — "ГПУ")? До мене черга ще не дійшла.

Нинішні арешти й допити опозиційних політиків — це помста за 2005 рік?

— Ні. Ми не кажемо, що давайте всіх кидати в прокуратуру, як у Грузії. Ми — цивілізована країна. Як кинути за ґрати людину без суду і слідства?

Юрія Луценка закрили на два місяці. Арешти колишніх міністрів можуть побороти тотальну корупцію в країні?

— Аудит показав доволі серйозні порушення. Були надані шокуючі документи. Машина коштує 240 тисяч гривень, а її придбали за 780. І накупили таких машин на 22 мільйони. Що це таке? Казали, що медикаменти коштують 30 євро, а насправді купували за 9. Плутати свій гаманець із державним не можна. Це стосується і тих, хто зараз при владі.

Мер Харкова Геннадій Кернес купив для метро 10 лавок по 63 тисячі гривень кожна. Чому його не садять?

— Ми говорили з віце-прем'єром Колесніковим. Цей факт перевірить контрольно-ревізійне управління і, якщо знайде зловживання, винні будуть покарані.

Як викорінити корупцію і скільки часу на це потрібно?

— Усе життя і кожен день. Повинні бути створені спеціальні інститути, які б займалися цим і розуміли, як це робити. У світі немає такої країни, де не було б корупції. Коли я очолив адміністрацію в Луганській області, зібрав колег і сказав: "Якщо будете красти 10 відсотків, а 90 працюватимуть на державу, я вас зрозумію". Країни, у яких рівень корупції 10 відсотків — найрозвиненіші в світі.

Скільки крадуть у нас?

— Є дані, що майже половина економіки — в тіні. Але це не крадіжка. З'являються факти про систему відкатів. Але людину треба спіймати за руку. Тут зацікавлені дві сторони: яка бере і яка дає. Тому викрити їх непросто.

Чим завершаться кримінальні справи проти опозиціонерів і зокрема Тимошенко?

— Це вирішить суд. Навіть слідчий, який веде справу, не знає, чим вона завершиться. Він тільки готує базу.

Як шукатимете порозуміння з українцями, незгодними з вашою політикою?

— Якщо ми досягнемо гарних результатів, які вплинуть на покращення життя людей, вони самі скажуть, що ми не кидаємося словами. Я боюся одного — що нам не вдасться провести необхідні реформи.

Що може завадити?

— Може виявитися, що по певних напрямках ми потрапили в точку, а по деяких — ні. Я пам'ятаю Польщу в 1990-ті, коли вони тільки починали реформи. Там на вулицю виходили мільйони й знімали уряд за урядом.

Скільки часу треба для реформ?

— Сподіваюся, протягом півроку вдасться провести основні законодавчі акти, які покладуть початок реформам. Це пов'язано і з Трудовим, і з Житловим кодексом, по будівництву. Це зробить країну привабливішою для бізнесу, збільшаться інвестиції.

Борис Колесніков сказав, що через п'ять-сім років нашу країну не впізнають. Вона буде значно кращою. Президент ставив завдання увійти до 20 світових лідерів. Потенціал України це дозволяє.

В опозиції Віктор Янукович обіцяв 1200 гривень мінімальної пенсії. Маємо 766 гривень і зростання цін. Як людям вижити?

— Рік тому пенсія була 560 гривень. Ми в парламенті стояли намертво, щоб її збільшити. Президент сказав, що пенсія складе 1200 гривень. Так і буде. Сподіваюся, до кінця цього року економіка почне працювати краще й 2012-го зможемо вирішувати низку соціальних питань.

Зараз силовики допитують і арештовують членів організації "Тризуб", активістів підприємницького майдану, громадських активістів. Як це пояснити?

— За все треба платити. Люди поставили в Запоріжжі пам'ятник Сталіну — ніхто не давав права його руйнувати. Якщо ми далі так будемо діяти, то можемо погано скінчити. У демократії є правила, які треба виконувати.

Винаймав квартиру з Віктором Тихоновим

Олександр Єфремов народився в Луганську. Отримав освіту інженера-механіка. Робив кар'єру по комсомольській та партійній лінії. Після розвалу Союзу очолив комерційне підприємство, був головою правління "Укркоммунбанку", заступником губернатора Луганщини. У 1998–2005 роках — голова облдержадміністрації. Після обрання Віктора Януковича президентом очолив фракцію Партії регіонів.

Єфремов дружить із віце-прем'єром із регіонального розвитку луганянином Віктором Тихоновим. Після переїзду до Києва винаймали квартиру на Подолі. Потім переселилися в депутатський готель навпроти Верховної Ради й мешкали в сусідніх номерах.

Дружина Єфремова працювала в "Укркоммунбанку". Син Ігор займається бізнесом.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо будете красти 10 відсотків — я вас зрозумію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути