середа, 17 листопада 2010 10:46

Юрій Рябий викупив дружину з міліції за 500 доларів

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Юрій Рябий шукає експонати на місцях, де у часи війни тривали бої. Здає їх до музею, колекціонує
Юрій Рябий шукає експонати на місцях, де у часи війни тривали бої. Здає їх до музею, колекціонує

41-річного Юрія Рябого із села Мошурів Тальнівського району Черкащини звинувачують у продажі пістолета "Бульдог", гранати, гвинтівки Мосіна та 326 патронів. Йому загрожує п'ять років в'язниці.

— Юрій ніякий не злочинець, а пошуковець, — каже 70-річний Вадим Мицик, директор Тальнівського музею історії хліборобства. — Постійно здає у музей експонати, знайдені на місцях боїв. Здав десь півтори сотні.

Юрій — інвалід третьої групи, не має пальців на лівій руці. Кілька років тому познайомився з Анатолієм Фартушним, керівником благодійної організації "Пошуковий загін Зелена Брама".

— Три роки обмінювалися експонатами. Я йому передав знайдені планшетку убитого лейтенанта і печатку фінвідділу наркомату оборони.

В урочище Зелена Брама, де за часів війни тривали бої, останніми роками зачастили чорні археологи. Шукають зброю та золото, яке вивозили радянські частини. Печатка фінвідділу вказує на те, що воно дійсно є.

— У лісі є єгер, — каже Юрій. — Він затримує шукачів, дзвонить до Фартушного й питає: розрішити копати чи виганяти. Безперешкодно шукати можуть тільки члени загону "Зелена Брама". Я попросив Фартушного прийняти мене в члени. Він согласився. Але сказав, що генералам, які дають дозвіл, треба подарувати якусь зброю.

За $350 Рябий купив на ринку поламаний пістолет "Бульдог". Таким бельгійські поштарі колись відлякували бродячих собак.

— Передзвонив Андрієві, якого Фартушний називав своїм заступником, — додає Юрій. — 24 вересня зустрілися з ним на автостанції. Він дав мені посвідчення, я йому — "Бульдога". Потім тицьнув мені 200 доларів, мовляв, ти ж потратився. Питає, чи немає ще зброї. Є, кажу, поламана гвинтівка Мосіна. Поїхали до мене в Мошурів. Думаю, подарую за корочку. Раптом прилітає ще одна машина, з неї вибігають четверо убозівців, надягають мені й жінці наручники, забирають долари.

На автовокзалі у Тальному працівники Черкаського управління по боротьбі з організованою злочинністю зателефонували місцевим міліціонерам. Вимагали надати свідків. За хвилини такі прибули і все засвідчили. Затриманих знову повезли у Мошурів.

— У селі майор Віталій Кириленко запропонував викупити жінку, — стверджує Рябий. — 100 доларів хватить, питаю. "Та ти що, мінімум по 100 кожному". Заплатив я 500 баксів, і з Танюшки зняли наручники. Питають, що у мене ще є. Показав їм палаш, ордени, медалі, значки "Отличник Рабоче-крестьянской красной армии". Вони все забрали і ще обиск провели. Хоч не мали на нього ордера, свідків не запрошували. Після обиску жінка не знайшла захованих 1500 доларів.

Вилучене міліціонери склали в автомобіль Рябого. Машину викотили на вулицю, покликали свідків.

— Я ще й дивувався, нашо. Вже у тюрмі поняв, що це був місячник здачі зброї. Інсценували, що я продавав зброю.

Того ж дня чоловіка відвезли у Черкаський слідчий ізолятор.

— Зі мною були 18 арештантів: вбивці, грабіжники. Був 84-річний дід, якого звинуватили в крадіжці рами від велосипеда. На допроси його носили.

Тетяна Ряба тричі подавала апеляцію, аж доки чоловіка випустили до рішення суду на підписку про невиїзд. Факту зберігання зброї той не заперечує, але не визнає себе торгівцем. Одразу після звільнення він знайшов в інтернеті оголошення про продаж вилученого значка "Отличник РККА".

В обласній міліції радять скаржитися на міліціонерів до прокуратури. Керівник пошукового загону "Зелена Брама" Анатолій Фартушний говорити відмовляється.

— Рябий — мародер, якого ще світ не знав, — каже лише.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Рябий викупив дружину з міліції за 500 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути