пʼятниця, 20 серпня 2010 06:07

"У нас така біднота була в "Самообороні", що пішла і продалася"

"У нас така біднота була в "Самообороні", що пішла і продалася"

"Пусті кабінети залишилися. Усі "тушки" втекли в коаліцію", — йде коридором офісу партії "Народна самооборона" нардеп-"нунсівець" 59-річний Геннадій Москаль. Він приїхав із відпочинку в Карпатах, засмаг.

Закладає руки в кишені вузьких світло-блакитних джинсів. Доходить до кабінету "Приймальня народного депутата Юрія Гримчака". Стукає.

— Юра, привіт! Один підсудний Гримчак сидить, а раніше тут завжди так живо було (проти Гримчака порушили кримінальну справу за кидання димових шашок у парламенті. — "ГПУ").

Зачиняє двері. Заходить до прес-центру. У кутку — велика позолочена голова усміхненого екс-президента Леоніда Кучми із чималим носом. — У мене приймальня в іншому місці. А сюди заїхав, бо вкрав статистику з Міністерства внутрішніх справ.

Як саме?

— Якщо Могильов (міністр внутрішніх справ. — "ГПУ" ) думає, що його люблять, то він помиляється. Раз у мене є ці папери, значить, немає всенародної любові.

Коли він прийшов на посаду міністра, то поступив підло. Сказав керівнику внутрішньої безпеки завести кримінальні справи на кожного начальника обласного управління внутрішніх справ. У тому числі й на мене. Але, як кажуть по-донецьки, "Пацан сказал — пацан сдєлал". А тут пацан ні хріна не зробив. У Крим, де я тоді працював, приїхала ціла бригада, вилучив у мене всі накази. І жодної кримінальної справи не змогли відкрити, — Москаль кидає аркуші на стіл. — У міністерстві займаються не тим чим треба. Зараз створили робочу комісію з перейменування міліції. То я офіційно вніс першу пропозицію — змінити на каділіцію. А чому ні? Машина "кадиллак" у Могильова є, значить, міліція — каділіція, — сміється. — Міліція не може приймати подарунки від приватних осіб. Це не що інше, як хабар. Я написав у Кабмін, у Генпрокуратуру, в Броварське МРЕВ, де зареєстрований "кадиллак". Благодійник не може бути невідомим. Транспортні засоби продаються по рахунку суворої звітності. Тому не можна написати, що продано невідомому або поставлено такому на облік. Є дві версії. Або начальники склалися на день народження Могильову і купили машину на підставну особу, на якогось вуйка. Тепер бояться розголосу, бо телекамери поїдуть до нього і той або зі страху помре, або городами втече. Або це нецільове використання бюджетних коштів.

Чому майже всіх обласних начальників міліції звільнили?

— Звільнили людей із принципами, хто не співпрацював із Партією регіонів. Це абсолютна дурість. Щоб виростити нормального начальника управління внутрішніх справ, треба до 25 років. А начальника райвідділу — добрих 15. Сьогодні ж такі начальники, що мають стаж п"ять-сім років. Кого він може навчити? Це свідчить, що система розвалиться.

Що зараз відбувається на внутрішній міліцейській "кухні"?

— Повна деморалізація, депресія і параліч. Міністерство не знає, що робити. Професіоналів звільнили. Тепер вся армія бандитів залишилася безхозною. Якщо немає кота, в ролі якого виступали начальники обласних управлінь, миші йдуть у танець. Утрачено контроль над оперативною ситуацією в країні.

Наша міліція піддається реформуванню в принципі?

Тягнеться до столу. Гортає статистику.

— Ось, наприклад, правоохоронці, які опікуються аеропортами, за рік зареєструвала 188 злочинів. У кожному морському порту стоїть цілий відділ міліції, а на всю країну зареєстрували 94 злочини. За що вони гроші отримують?

У Грузії звільнили майже всю стару міліцію. У нас такий варіант можливий?

— Реформа має три складові: політичну волю президента, зарплату в 10 разів більшу від середньої, а також повне технічне переоснащення і законодавче забезпечення. У нас у парламенті щось пройде з цього?

При Радянському Союзі Грузія була однією з найкорумпованіших. Не можна було проїхати, щоб до міліціонера нічого не прилипло. А сьогодні там є достойний резерв кадрів. За одним працівником стоїть десяток, які дихають у спину. Це стимулює та дисциплінує.

Якщо підняти зарплату в 10 разів, міліціонери перестануть брати хабарі?

— В Україні це зробити неможливо. Не вистачить навіть кредитів Міжнародного валютного фонду. Та й завтра СБУ, військові, прикордонники скажуть: "А чому нам не піднімають зарплату?" У нас забагато збройних формувань, які дарма їдять гроші. Міністерство внутрішніх справ — це головний руйнівник пенсійного фонду. У 32 роки люди йдуть на пенсію. Більше половини працівників карного розшуку не розкривають жодного злочину й працюють рік за півтора. Звідки взятися професіоналам?

Усі знають, що в міліції є тіньова каса. Як вона працює?

— Деякі начальники пообкладали даниною своїх підлеглих. Сказали: "Хочеш тут працювати — носи. Не будеш — виженемо".

Звідки беруться ці гроші?

— "Кришують" пункти зі збору металолому та наркобізнес. Є багато сфер, які сьогодні знаходяться в полі зору правоохоронних органів: масажні салони, бані, крадіжки. Стежать за людиною. Потім знаходять спільника серед її друзів. Той каже, що "ти вже упакований, але це можна вирішити". І люди віддають і по 100 тисяч, і по 500 тисяч доларів.

Скільки коштує посада начальника райвідділу міліції?

— Точних сум не знаю. Але боротьба йде в тих районах, де є промисловість та ринки. Є й такі райвідділи, в які під автоматами нікого не заженеш, — розруха, житла немає, бідність.

За яких умов президент може звільнити Могильова?

— Могильов — кадрова помилка Януковича й Азарова. Колись покійний міністр внутрішніх справ Кравченко всім начальникам казав: "Моє завдання — дати тобі посаду і звання генерала. Решту ти маєш сам робити. Якщо не будеш працювати, втратиш і посаду, і звання. Отакий підхід має бути і в Януковича. Він дав посаду, значить, тягни цей віз. Не можеш — сам прийди і скажи.

До прес-центру заходить Юрій Гримчак із запальничкою і пачкою цигарок.

— Ви так голосно говорите, що я з вулиці чув, — каже Москалеві й тримається за ліве око. Воно припухле й синє. Пояснює, що протягнуло від кондиціонерів.

— Нас у "Самообороні" залишилося небагато. Я, Гримчак, Доній, Ар"єв, Стець та Стецьків. Усі інші — вже "тушки", — говорить Москаль.

Чому ваші однопартійці подалися в коаліцію?

— Великі гроші. У середньому кожна "тушка" отримує 25 тисяч доларів на місяць. Кожен продався, як сторгувався. Хто за мільйон, хто за мільйон 200, хто "попав" під час кризи, то 500 тисяч давали. Сталої ціни немає. Говорили з ними дуже конкретно. Підводили до людини і казали: "Тебе буде фінансувати депутат такий-то". Грошей із партійної каси "регіонали" не брали.

А у нас така біднота була в "Самообороні", що пішла і продалася. Я спілкуюся з деким. Кажуть, не встояли.

"Самооборона" практично розпалася. Що буде з нею далі?

— Грошей у нас немає. Самі в місцевих виборах не можемо брати участь. Тільки з кимось. Приїде наш вождь із відпочинку, і вирішимо — з ким.

Луценко заявив, що підете одним списком із "Батьківщиною" Юлії Тимошенко.

— Об"єднання залежить не стільки від нас, скільки від Тимошенко. А вона може сказати: "Юра, я беру цього і ось цього. Інших — ні". Бо вона теж обпеклася. І сьогодні так само дмухає на воду.

Чому Жванія із Луценком розсварилися?

— У Жванії своє розуміння того, що відбувається. Він ніколи не був ідейним. Можливо, "Самооборона" була для нього лише бізнес-проектом. А тепер він вибрав собі інший шлях.


"Не можу ходити в наші церкви через бабок"

Геннадій Москаль народився в Чернівецькій області. Молитися їздить до Румунії у середньовічні монастирі, які перебувають під охороною ЮНЕСКО.
— Я не можу ходити в наші церкви через бабок, які вважають себе взірцями моральності, — пояснює. — А в Румунії можеш приходити хоч у шортах, хоч босий. Ти прийшов у храм, а не в будинок моделей на показ. А ще монастирі мають великі бібліотеки. Можна взяти будь-яку книжку, почитати.

НА 20 державних посадах попрацював генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль. Починав інспектором. Був заступником начальника управління внутрішніх справ у Чернівецькій області. Очолював УВС у Закарпатській, Дніпропетровській областях та в Криму, був начальником кримінальної міліції. Обіймав посади губернатора Закарпаття і Луганщини, працював заступником голови Служби безпеки та секретаря Радбезу.
Зараз ви читаєте новину «"У нас така біднота була в "Самообороні", що пішла і продалася"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути