неділя, 08 серпня 2010 19:39

"Приват" віддає автозаправки росіянам через проблеми з урядом

"Приват" віддає автозаправки росіянам через проблеми з урядом

<>Компанія "Вікойл" продає 118 автозаправних станцій "Укртатнафта". На думку експертів, новий власник, російсько-британська компанія ТНК-ВР заплатила $313 млн.

"Вікойл" належить групі "Приват", яку очолює Ігор Коломойський. Основними акціонерами групи є депутатами блоку "Народна Самооборона" та БЮТ. Вони зараз мають проблеми із урядом. Тому вирішили, що краще продати.

"ТНК будь-якою ціною намагається утвердитись на українському ринку. Досі ТНК контролювала 250 заправок. Всього в Україні є 6200 АЗС. Росіяни мають свій нафтопереробний завод у Лисичанську. Він випускає третину усього пального в Україні. Потенціалу ТНК вистачить для того, щоб захопити 10-15 відсотків автозаправок країни", - пояснив gazeta.ua експерт консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

Кожна АЗС "Укртатнафта" обійшлася покупцеві в $2,65 млн. Таку ціну експерти консалтингової компанії UPECO вважають значно вищою за ринкову.

"Рік тому оцінювали мережу "ОККО". Їй належить 280 заправок. Встановили ринкову вартість 227 мільйонів доларів. Це по 840 тисяч доларів за одну заправку. До кризи за заправку давали і 500 тисяч", - пояснив gazeta.ua експерт Олександр Сіренко. - "Зате тепер із ТНК більше рахуватимуться інші мережі. Російська компанія збільшить свої прибутки і впливатиме на ринок пального в Україні. У Київській області і Києві її заправки складуть конкуренцію мережам "ОККО", "КЛО" та "ВОГ".

Найрозвиненіші мережі АЗС в Україні мають "ОКО" та "ВОГ". "ОКО" має 280 заправних станцій, "ВОГ" - 440.

Тим часом британці збираються продати контрольний пакет, 50% акцій ТНК-ВР. Таку інформацію має британська гезета Times. Імовірну суму угоди оцінюють в $15 млрд. Кошти підуть на ліквідацію аварії нафтовидобувної платформи "Брітіш петролеум" у Карибській затоці. Витрати вже перевищили $4 млрд. Найімовірнішими покупцями вважають російські компанії "Газпром" та "Роснефть".

gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Приват" віддає автозаправки росіянам через проблеми з урядом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути