пʼятниця, 16 липня 2010 04:57

"З одного фломастера виходить 10 літрів вина"

"Приезжайте. Я вам сдам однокомнатную квартиру за 200 гривен в сутки. Только там одна кровать на двоих", — каже телефоном 56-річна Світлана Олексіївна з Ялти.

Квиток із Києва до Криму в плацкартному вагоні поїзда підвищеного комфорту N40 коштує 93 грн. У Севастополі маємо бути за 16 год.

— Навіщо аж туди їхати? — каже сусід по купе Іван Петрович. — Встанете в Сімферополі й за годину будете в Ялті. Маршрутки ходять кожні 10 хвилин. Удвічі дешевше буде. А то 2 години втратите. Як приїдете, не сідайте в таксі, бо злуплять із вас три шкури. Ідіть на маршрутку.

У потязі — спека. Кондиціонерів немає. Єдине спасіння — вийти в тамбур і стати між кріпленням вагонів. Скрізь наклейки, що палити й вживати спиртне заборонено. Люди п"ють пиво і курять у тамбурі.

— Узагалі Ялта споганилася, забудовується, — продовжує Іван Петрович. — Усі пляжі загороджені. Повіддавали в приватні руки виноградники. Тож виноробство відроджується. Хоча як колотили вино з порошку, так і колотять. З одного фломастера виходить 10 літрів вина. Краще купляти в магазинах біля заводів. Там хоч якась гарантія, що не розведене.

На бокові місця всідаються двоє п"яних чоловіків у камуфляжі. За кілька хвилин до них підходять міліціонери. Кудись ведуть. Одного приводять за півгодини.

— Ну чтоб больше не закладывал! — правоохоронець б"є щигля в підборіддя і йде.

— О Боже, о Боже! — забігає в купе інший наш сусід 18-річний Максим із Кіровограда. — Там таке хлопець із дівчиною в тамбурі витворяють! Порнографія! А я ж тільки покурити хотів.

О 4.16 прибуваємо в Сімферополь. Перон обліплений таксистами.

— Скільки до Ялти? — цікавимося.

— 300 гривен, — відказує водій років під 60.

За кількасот метрів автовокзал. Деякі намети із продуктами працюють цілодобово. Кава розчинна коштує 4 грн, півлітрове пиво "Старопрамен" — 10 грн.

— Трохи далі є магазини з нормальними цінами, — каже наш сусід Максим.

Ідемо до Ялтинської маршрутки. Квиток коштує 25 грн. Рейсовий автобус довезе за 19,45, а тролейбус — за 12,4 грн. Протяжність маршруту 70 км. Практично всі узбіччя і розтяжки над дорогою завішані плакатами Партії регіонів: "Защитили русский язык. Обещали — выполнили", "Ялтинские регионалы приветствуют Виктора Януковича". Але найбільше плакатів з написом "Янукович — надежда Крыма". Їх сотні. Дорогою помічаємо кілька десятків плакатів місцевого політика Аксьонова, який переконує, що майбутнє України — з Росією та Білоруссю. Один плакат українською екс-міністра транспорту Йосипа Вінського та два російською віце-прем"єра Сергія Тігіпка як лідера "Сильної України". Із банків рекламують лише "Сбербанк России".

На автовокзалі в Ялті підбігає огрядна жінка у світлому костюмі. Називається Мариною Михайлівною.

— Я хозяйка. Сдаю однокомнатную квартиру за 250 гривен. Пойдемте, муж вас отвезет, пока не уехал на работу.

— Ми вже замовили квартиру. Зараз дзвонитимемо хазяйці, — відповідаємо.

Жінка не відходить. Наша хазяйка не відповідає.

— Вот видите, никто вас не ждет. Поехали, — наполягає. — Вот когда ко мне люди приезжают, я трое суток не сплю. Поехали!

— Ми подумаємо.

Жінка дає маленький аркуш із телефонами. Стає з чоловіком за кілька десятків метрів та спостерігає. Протягом 20 хв. до нас підходять ще четверо жінок. Пропонують кімнати по 120 грн на добу та однокімнатні квартири від 250 до 350.

— Это если вы хотите квартиру на овраге, тогда идите к Марине, — стиха каже нам одна ріелторка й коситься на Марину Михайлівну. — А если получше, то звоните мне.


Ми все ж їдемо до квартири, про яку домовлялися, на вул. Дзержинського, 30. Там старі "хрущовки". Дорогою нам трапляються близько сотні котів. Згодовуємо їм півпалки ковбаси, яка залишилася з дороги. Приблизно в кожному дворі 20–30 бездомних котів. І жодного бродячого собаки.

— Они наплодились, потому что такие, как вы, их постоянно кормят. Расстреляла бы их всех! — каже наша хазяйка. Відкриває двері квартири на четвертому поверсі. Виявляється, що в неї двокімнатна квартира. Чисто. Завішана картинами з кіньми. Показує нам кімнату: невеликий диван, комод із дзеркалом, скляний столик і шафа. Просить відразу заплатити 400 грн за дві доби. Забирає паспорт. Коли розклали речі, каже:

— А вы хотели, чтобы я ушла? У меня у сына сегодня день рождения, поэтому мне некуда деться, — ставить перед фактом і залишається в другій кімнаті аж до нашого від"їзду.

На пляжі дізнаємося, що на березі моря можна зняти однокімнатну квартиру на четвертому поверсі з кондиціонером та євроремонтом за 200–250 грн.



260


У СТІЛЬКИ гривень щонайменше обійдеться день відпочинку в Ялті. За оренду житла треба віддати 100 грн. Шезлонг на пляжі — 30 грн. Кілограм персиків і кіло кавуна коштують 36 грн. Сніданок: кава і два пончики — 7 грн. Обід: суп із грибами або фрикадельками, відбивна куряча, салат зі свіжої капусти, заварна кава або мінеральна вода — 41 грн. Вечеря: риба смажена, салат "Грецький", сік — 46 грн.

Зараз ви читаєте новину «"З одного фломастера виходить 10 літрів вина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути