пʼятниця, 16 липня 2010 07:09

Голуб знепритомнів від спеки

26-річний Володимир Грабовенський зі Львова бачив, як від спеки знепритомнів голуб.

— Це було біля супермаркету "Арсен". За п"ять метрів від мене птах упав. Трохи полежав, устав і пішов. Думаю, він перегрівся.

Останні кілька тижнів в Україні стоїть спека. З п"ятої ранку на термометрах уже +23°С. А вдень до +35°С.

63-річна Ольга Павлова з Полтави у вівторок, 13 липня, по обіді поїхала на дачу в приміське село.

— Хотіла зібрати огірки, бо вже самі переростки на городі. Пробула там кілька годин. Зібралася додому — перед очима все гойдається. Ледь дійшла до зупинки, — розказує.

Удома Ользі Іванівні погіршало. Прийняла ліки від тиску. Ближче до 23.00 викликала "швидку".

— Лікарі сказали, що це сонце так подіяло. Сердечникам, людям із тиском по спеці ходити взагалі не можна. Забрали в лікарню, бо може бути підозра на мікроінсульт. Забороняють уставати з ліжка.

Черкащанка Василина Горобець, 21 рік, через спеку кілька днів нічого не їла:

— Тільки пила — воду, квас, молоко, чай. Схудла на 5 кілограмів. Коли зрозуміла, що далі так не можна, почала себе змушувати їсти. Страшно розболівся живіт. Таке відчуття було, наче щось розрізає шлунок та кишки. За два дні стало трохи легше.

Увечері 13 липня 24-річна Валентина Попова з Одеси їхала маршруткою. Перед тим пройшов дощ. Вода почала інтенсивно випаровуватися.

Забрали в лікарню, бо може бути підозра на мікроінсульт

— Спека така, що хочеться впасти на підлогу і тихо підвивати. Водій закриває вікна і включає кондиціонер. Стає легше, — розповідає. — Але через 10 хвилин жінка в кінці салону кричить: "Выключите  кондиционер!" Водій аж повернув голову, перепитав, чи йому не почулося. Люди проти, але жінка стоїть на своєму. І вікна відкрили.

Біля українсько-польського кордону на пункті пропуску Рава-Руська — Гребене 14 липня з української сторони вишикувалася черга до кілометра. Водії з машин не виходять, бояться, що хтось обжене і стане попереду. У дорогих машинах є кондиціонери, в решті — рятуються холодною водою. Обливаються та багато п"ють.

— А в туалет сходити нема як, — продавець місцевого магазину Ігор показує пластикові пляшки з жовтою рідиною на узбіччі. — Пісяють у пляшку й викидають із машини, я сам бачив. Жінкам, звичайно, важче.

Від високої температури псуються продукти. 58-річна Тетяна Михайлова з Черкас цього тижня справляла сороковини по свекрусі. Зранку наварила 5 л борщу і лишила в плиті. Доки сідати за стіл — страва прокисла.

— Такий добрий вийшов, я на кладовищі розхвалила його всім. Приїхали додому, накрили на стіл, до борщу — а він уже із запахом. Чуть не плакала. На 20 осіб же наготовила. Дурна, в холодільник не поставила, бо гарячий був. Добре, хоч остальне поховала, — говорить.

— Навіть холодильник продуктів не рятує, — додає полтавець 27-річний Олександр.Купив дочці молоко, поставив у холодильник, а воно скисло.

Львів"янка 35-річна Світлана Котик від перегрівання рятується трав"яними кубиками льоду. Запарює літр чаю з ромашки, охолоджує та заморожує у формочках.

— Шматочками льоду обтираю обличчя, шию, внутрішні сторони рук від долоні до передпліччя, — каже. — Лід охолоджує, а ромашка заспокоює шкіру.

Спеціальну вправу для охолодження організму виконує 24-річна Тетяна Кирило. Вона чотири роки займається йогою.

— Треба витягнути язик до губ і скласти його човником. Разом із верхньою губою таким способом утворити трубочку. Повільно і дуже глибоко вдихати повітря. Видихати звичайним способом. Так дихати, доки не стане прохолодніше. Це можна робити будь-де — у поїзді, кімнаті, на вулиці, в маршрутці. Сісти рівно, руки — на колінах долонями вверх. Вправа називається "сіталі". Але вона не для тих, у кого проблеми із серцево-судинною системою.

Черкащанці 47-річній Людмилі Марченко допомагає прохолодний душ.

— Живемо на сьомому поверсі. Що вдень, що вночі — дихати нічим. А в мене серце хворе, спеку погано переношу. Цілий день ходжу в нічній сорочці. Як тільки відчуваю, що стає погано, — одразу в душ. Дочка обливає мене прохолодною водою з яблучним оцтом — столова ложка на відро води. Сплю на підлозі. Недавно знайома розказувала, що від спеки помагає ванна з пивом — вливаєш у теплу воду літр пива і хвилин 10 лежиш у ній. Нібито контролює потовиділення.

Полтавець Анатолій Карпенко, 50 років, позатуляв вікна квартири пляжними килимками:

— Донька їздила на море, привезла два килимки. З одного боку — плетена рогожка, а з іншого — цупка фольга. Дзеркальним боком повісив їх надвір. Фольга відбиває світло, і в кімнаті прохолодніше.

Ще вікна захищають кухарською фольгою.

На сході та півдні України бракуватиме питної води

Удень спека, а щоночі зливи. Україна починає нагадувати тропіки. Науковці кажуть: це через зміни клімату.

— Він стає іншим в усьому світі. Клімат уже не такий стабільний, як у доіндустріальну епоху — до середини ХІХ століття. Промисловість та видобуток вугілля, нафти й газу є джерелом парникових газів, — пояснює 28-річна Христина Рудницька, координатор програм зі змін клімату Національного екологічного центру України. — За останнє десятиліття дев"ять із десяти природних катаклізмів — повені, посухи, урагани, смерчі — є наслідком зміни клімату.

Через гази з"являється зайве тепло, яке впливає на клімат.

В Україні літня температура зросла на 1,5 градуса, а зимова на 2–2,5. У нашому помірному поясі це не надто відчутно. Але змінилися сезони дощів. Різкий перепад температур, сувора зима і гаряче літо, повені в Західній Україні. Кліматична система розбалансована. Тому погоду важко передбачити.

До кінця століття підвищиться рівень Світового океану. Це вплине на Чорне та Азовське моря. Підтопить території вздовж узбережжя. Зміняться кліматичні пояси: з"являться пустелі у степових зонах. На сході та півдні України бракуватиме питної води. На Західній Україні ще частіше траплятимуться повені. Страждатиме сільське господарство.

Богдана ЄВСЄЄВА

Зараз ви читаєте новину «Голуб знепритомнів від спеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути