середа, 14 липня 2010 05:15

Юлію Сушкету провели в армію

Автор: фото: Інна КОЖУШКО
  Юлія Сушкета служитиме за контрактом у військовій частині в Умані. Їй справили проводи і, за традицією, перев’язали стрічками й рушником
Юлія Сушкета служитиме за контрактом у військовій частині в Умані. Їй справили проводи і, за традицією, перев’язали стрічками й рушником

9 липня на ставку села Іванівка Уманського району Черкащини 19-річну Юлію  Сушкету проводжали в армію — у надводній бесідці, яку в селі називають "поплавком".

— Мені з дєтства нравилися воєнні, — каже Юлія. — Скільки себе помню, мріяла про військову службу. Один знакомий розказав, що дівчат беруть в армію на контракт. У воєнкоматі заявила: хочу служити. Підказали, в яких частинах є вільні місця. Працюватиму в Умані, військова частина повітряних військ. Там уже мене чекають. Буду планшитистом — слідкуватиму за польотами літаків. Може, стрибну з парашутом. Це моя мєчта. Служитиму доби через три. Але можуть викликати і серед ночі. Головне, додому близько. Батьки раді.

Юлія Сушкета має пройти кількамісячне навчання в місті Васильків на Київщині. В "учебку" їде 16 липня. Після цього отримає звання молодшого сержанта.

— Про жінок, які йдуть в армію, кажуть, що проміняли босоножки на сапоги, — сміється. Але жінкам на службі видають чорненькі прості туфлі. Із жовтня зарплату контрактникам обіщають півтори тисячі гривень на місяць.

Юлія закінчила два курси Уманського інституту садівництва. Перевелася на заочне відділення.

На проводи запросила зо 20 друзів. Хлопців удвічі більше за дівчат. Подруги за традицією перев"язали її стрічками, мати — вишитим рушником.

— У нашій родині — одні дівчата, — розповідає двоюрідна сестра 22-річна Людмила. — Мій тато все життя в армії, старший прапорщик у відставці. Мабуть, Юлії це по наслєдству передалося.

Служитиму доби через  три. Але можуть викликати і серед ночі

— У воєнкомат ми ходили разом і на медкомісію, — каже мати Світлана Василівна, 40 років. — Зараз не просто на контракті одержати хорошу посаду. Думаю, нашій Юлі пощастило. В "учебці", кажуть, буде важко. Контракт заключили на три годи. Його можна продлить.

Батьки Юлії мають чимале домашнє  господарство. Овочі, фрукти на застіллі були з городу. На проводи зарізали 30-кілограмового молодого козлика. Замочували чотири дні. Шашлики можна було їсти губами.

Салати приготували дівчата. Світлана Василівна наварила ухи з коропа. Виставили літрів зо 5 самогону і кілька пляшок вина.

— Хлопці були шоковані, що йду в армію, — каже Юлія. — Багато з них уже відслужили строкову.

На ставок хтось приніс касетний магнітофон "Маяк" із колонками. Юлія танцювала і порвала босоніжки. Проводи гуляли з восьмої вечора до світанку. Опівночі купалися в ставку.

Зараз ви читаєте новину «Юлію Сушкету провели в армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути