середа, 30 червня 2010 05:40

Віра Заставна живе в туалеті гуртожитку

Автор: фото: Юлія ЛІПІЧ
  Віра Заставна сидить на канапі біля туалету гуртожитку №11 на вулиці Володимира Великого у Львові. Вона понад 20 років прожила в кімнаті №16
Віра Заставна сидить на канапі біля туалету гуртожитку №11 на вулиці Володимира Великого у Львові. Вона понад 20 років прожила в кімнаті №16

Третій тиждень львів"янка Віра Заставна, 39 років, мешкає в туалеті гуртожитку N11 на вул. Володимира Великого. Понад 20 років прожила в кімнаті N16, однак 14 червня її вигнала сусідка.

— Ми з сестрою виросли в інтернаті, — розповідає Віра. Сидить на канапі біля туалету на третьому поверсі. — Після школи направили в 12-те училище до Львова, вивчилася на маляря-штукатура. На роботу направили в "Галбуд". Відпрацювала 12 років, получила комнату в гуртожитку.

1995 року кімнати дозволили приватизувати, однак Заставна не поспішала.

— А 2000-го фірма перестала роботу давати, — каже Віра Богданівна. — Заробляла по халтурах, але того ледь на їжу ставало. Не оплачувала компослуги.

Три роки тому в кімнату N17 поселилася родина Ференців: Ігор із дружиною Марією, донькою Галиною та сином Миколою. Затоваришували із Заставною.

— Пообіцяли заплатити мій борг. Взамін попросили, аби я їх до себе прописала. Казали, до смерті мене утримуватимуть, годуватимуть, одягатимуть, — Віра Богданівна затуляє обличчя руками. — Я мала совєцкий паспорт, Ференци взялися виробити мені український. Дала їм розписку, що можна в мене зареєструватися, повірила.

На початку квітня Заставній принесли новий паспорт. Вона виявилася прописаною в гуртожитку без вказівки кімнати.

— І стали мене вигонити, дали час до 1 травня, — продовжує жінка. — Куди ж я маю йти — під мусорки? Виламали мої двері. Доки я пішла в міліцію, винесли речі в коридор. Диван — у туалет.

Казали, до смерті мене утримуватимуть, годуватимуть, одягатимуть

Мешканці гуртожитку зібрали 1 тис. грн на адвоката Заставній. Поскаржилися в райвідділ міліції, обласну прокуратуру, суд.

— Ференц заплатила паспортистам, ми вже вийшли на тих аферистів, — розповідає сусідка Заставної Наталія П"ясецька, 46 років. — Бо як же можна прописувати людину в гуртожитку без вказівки кімнати. Виходить, когось і в під"їзді прописати можна. Віру по черзі годуємо.

Обурені сусіди перегородили дорогу Марії Ференц.

— Питаємо, де Віра буде жити, — згадує 33-річна Руслана Бабунич. — Вона фиркнула: "То її проблеми" і закрилася. Бреше, що то її хата, каже, на стройці заробила. Сама ж квіти на базарі продає. Тепер вони звідкись взяли ще одну малосімейку на вулиці Зеленій. Туди переселилися. Ми хвилюємося, що до суду Вірину кімнату продадуть.

У коридорі стоять старі меблі, холодильник, телевізор. У кімнаті N16 — нові броньовані двері. Там роблять ремонт. Марія Ференц оглядає побілені стіни.

— Нічого не говоритиму, бо в мене є всі документи. Щось не подобається, ідіть у міліцію, — зачиняє двері.

Зараз ви читаєте новину «Віра Заставна живе в туалеті гуртожитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути