середа, 09 червня 2010 03:15

Лідія Тимошик тримає 22-річного гусака

Автор: фото: Марина ЗАБІЯН
  Гоша (праворуч) з гускою та їхніми гусенятами у дворі Лідії Тимошик із села Червоні Партизани Носівського району Чернігівщини. Господиня каже, що в її гусака очі не сірі, як у решти птахів, а блакитні
Гоша (праворуч) з гускою та їхніми гусенятами у дворі Лідії Тимошик із села Червоні Партизани Носівського району Чернігівщини. Господиня каже, що в її гусака очі не сірі, як у решти птахів, а блакитні

У господарстві Лідії Тимошик із села Червоні Партизани Носівського району Чернігівщини живе гусак Гоша, якому 22 роки.

Біля двору Тимошиків невелика канава і багато трави. За воротами гавкає собака, кричить птиця. Хазяїв не догукатися. На допомогу приходить сусід Микола Нефедов. Він іде у двір, бере чималу дошку.

— Я тобі дам, — лякає гусака. — Без підручних матеріалів заходити не рішаюся. Із таким Гошею ніяких собак не треба. Тільки дивися, щоб не вщипнув.

Виходить Лідія Миколаївна. Вона працює кухарем у їдальні "Агрикорхолдінг". Гоша біжить до господині. За ним троє жовтих гусенят.

— Нам його з гускою односелець приніс, — розказує хазяйка. — Тоді сину виповнилося 3 роки, а зараз уже 24. Гоша годовалий був. Гуски тієї давно нема, а гусак живе. За мною ходить як прив"язаний. Років 15 тому я довго лежала в лікарні. Коли приїхала, то гусак за мною до самого ліжка біг. Так зрадів. І крилами бив, і кричав у кімнаті. Любить він мене. Це я йому ім"я придумала. Попугаїв Кешами кличуть, а я його Гошею.

Лідія Тимошик зауважує, що в гусака блакитні очі. В інших — сірі.

Як помре, то віддам дочці, щоб зробила чучело

— Спить Гоша в сараї з іншими. І їсть те саме — зерно, кукурудзу, траву. Із весни до осені на ставку, по лугу бігає. Кілограмів 9 важить. Він — вожак. Було, надвечір нема гусей і нема. Кличу: "Гоша!". Біжить. За ним і решта. А колись гуску загубили, то Гоша за нею кричав чи не всю зиму. А навесні побіг гулять. Іде назад і ту саму зниклу подругу веде. Знайшов-таки. А воїн він — не дай Бог. І дочку, і сина щипає без розбору, — розказує Лідія Тимошик.

— Гусаку більш як два десятки, а он біля нього трійко гусенят бігає. Гошині. Із таким батьком і гуски не треба. Та може кудись побігти, а він — ніколи. Гусенят виводить, на крок не відійде. Не знаю, скільки йому осталося, а як помре, то віддам дочці. Вона в Ніжині у ветлікарні працює. Хай там із нього чучело зроблять. Усе ж незвичайна птиця, — продовжує господиня.

Гусаків вважають рекордсменами з довголіття серед свійської птиці. Найстаріший у світі гусак на кличку Джордж із Великої Британії помер 1976 року у віці 49 років і восьми місяців. Зазвичай гуси живуть до 20–25 років.

Зараз ви читаєте новину «Лідія Тимошик тримає 22-річного гусака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути