субота, 29 травня 2010 18:11

Радіостанції підтримують відміну 50% квот на українську музику

Радіостанції підтримують відміну 50% квот на українську музику

Радіостанції повністю підтримують ініціативу депутата Партії регіонів Олени Бондаренко відмінити обов'язкову 50-відсоткову квоту на українську музику в ефірах.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив регіональний директор однієї з найбільших міжнародних медіагруп Communicorp Group Богдан Козаченко. Корпорації належать українські радіостанції "Наше радіо" і радіо HRJ.

"Для "Нашого радіо" введення цієї норми в принципі ніколи не було проблемою. Вже коли в 2005 році ухвалили цей закон, ми вже транслювали 50% українських виконавців. А ось для другої нашої радіостанції HRJ, яка в принципі робить основний акцент на іноземній музиці, дотримуватись вимоги складніше. Але, звичайно, ми цю квоту дотримуємо", - сказав Козаченко.

На його думку, в основі вимоги про 50% національної музики лежало фундаментальне нерозуміння того, як працює індустрія радіо.

"Передбачалося, що радіостанції чомусь не хочуть ставити українських виконавців, тоді як всі радіостанції працюють на власний рейтинг і ставлять будь-які якісні пісні. Норма не призвела до того, що у нас стало більше якісних українських пісень", - упевнений Козаченко.

Регіональний керівник медіагрупи також відзначив, що 80-90% національних пісень все одно російською мовою. Спочатку введенням норми планувалася популяризація української мови, "але реально це не працює".

"У Росії дуже великий ринок, там більше грошей. І більшість наших виконавців співають на російській, щоб виходити на цей ринок", - підкреслив Козаченко.

У свою чергу програмний директор "Народного радіо" Андрій Бронін пояснив, що більшість радіостанцій дотримують норму про 50% нацпродукта тільки з урахуванням радянських пісень.

"Свого часу був підписаний тимчасовий меморандум між Нацрадою із телебачення і радіомовлення і радіомовцями, в якому сказано, що в процесі адаптації і переходу до нових правил пісні, написані в радянський період, теж є нацпродуктом", - сказав Бронін.

За його словами, якісна музика у будь-якому випадку потрапляє до нас в ефір, поза залежністю, є закон або його немає.

"Але якщо буде введена вимога про 50% україномовної музики, нам потрібно буде в корні міняти формат. Ми будемо вимушені брати продукт, зроблений на коліні, щоб забивати ці 50%. Вийде, що ми штовхаємо в ефір бездарність", - відзначив програмний директор.

На його думку, відміна квоти "творчо розв'яже руки людям, які роблять музичні ефіри для станцій". Це урізноманітить український радіоефір.

Як відомо, народний депутат від фракції Партії регіонів, член Комітету з питань свободи слова і інформації Олена Бондаренко пропонує вилучити із закону "Про телебачення і радіомовлення" норму про те, що в загальному об'ємі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% повинні складати музичні твори українських авторів або виконавців.

Зараз ви читаєте новину «Радіостанції підтримують відміну 50% квот на українську музику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути