четвер, 27 травня 2010 02:15

Ольгу Животюк убив одновірець

Автор: фото: Віктор ШАТКОВСЬКИЙ
  Лідія Романенко розповідає, що її сусідка Ольга Животюк прийняла нову віру одразу після смерті чоловіка. Через те від неї відреклися сини
Лідія Романенко розповідає, що її сусідка Ольга Животюк прийняла нову віру одразу після смерті чоловіка. Через те від неї відреклися сини

74-річна Ольга Животюк із села Вільне Згурівського району Київщини протягом дев"яти років сповідувала віру євангельських християн-баптистів. Пропагувала її серед селян. Коли засумнівалась у правильності й захотіла покинути віру — її вбив одновірець Павло Пузанов, 43 роки.

— Ніхто не може зрозуміти, чому так учинив, — кажуть селяни.

Село Вільне за 16 км від райцентру. У ньому трохи більш як 10 хат, живуть переважно пенсіонери. Найближчий православний храм Московського патріархату — за 7 км у селі Нова Олександрівка. Ольга Іванівна та її чоловік були місцевими. Виховали двох синів і доньку, ті живуть у Києві. Чоловік працював трактористом, дев"ять років тому помер.

— Десь тоді Оля прийняла нову віру, — каже сусідка загиблої Лідія Романенко, 71 рік. — Щомісяця віддавала баптистам десяту частину пенсії, збиралися, молилися. Через то від Олі відреклися сини. Тільки донька Віра зрідка приїжджала. Оля нас запрошувала. Переконувала, що тепер в її серці живе Бог.


Євангельські християни-баптисти — основна релігійна конфесія євангельсько-баптистського віросповідання. Течія поєднує в собі елементи протестантської та православної релігійних традицій.

Кілька років тому баптисти купили хату в селі Вільне. Облаштували молитовний дім. Щонеділі п"ять одновірців збиралися на службу. Серед них були Ольга Животюк і Павло Пузанов. Він приїжджав із Нової Олександрівки, де жив зі співмешканкою, сином і донькою.

Почув голос, який наказав убити грішницю

— Паша ніде так особливо не працював, — згадує його сусідка Марія. — То на свинофермі підпрацьовував, то на металобазі, то в Київ їздив. Так само і його Марина. Паша помагав усім на вулиці, горілки не пив узагалі. Не сварився. Щоранку водив сина у школу, доньку — у садік. Увечері сам їх забирав.

Павло часто гостював в Ольги Іванівни. Допомагав по господарству, разом молилися. Увечері 9 квітня теж завітав у гості, приніс березового соку.

— Разом читали Біблію, — розповідає Микола Жукович з обласної міліції. — Жінка почала сумніватися, що віра правильна. Мовляв, якщо така правильна, то чого в неї так мало прихильників.

Після таких слів Павло закрив вуха руками. Присів на підлогу і почав молитися.

— Згори почув голос, який наказав убити грішницю, розповідав згодом слідчим. Узяв прута і лупив по голові. Доки почув, що голос наказав "стоп".

Тіло покійної замотав у жіночі пальта. Велосипедом вивіз у садок радгоспу і закопав. Сам повернувся додому, дружині нічого не сказав.

— Зразу ліг спати, — згадує його співмешканка Марина Костенко, 30 років. — То постійно ділився, а тут ні. Наступні дні став замкнутий. Сидить, мовчить, раптом: "Чого я туди пішов?". Нічого не казав.

Уранці 10 квітня відсутність матері помітила донька. Перед поминальною неділею вона приїхала в село на могилу батька. У хаті на долівці була розлита валеріанка, всюди сліди від взуття, хоч мати завжди прибирала. Зник мобільний телефон і Біблія. Сусіди й одновірці нічого не чули. Зателефонувала в міліцію. Ті знайшли тіло за тиждень. Павла затримали. Його видав мобільний, який він перепродав односельцеві.

— Щоб знищити сліди злочину, затриманий хотів підпалити свою жертву, та голос наказав придати покійну землі, — продовжує Жукович. — Тому вивіз її у садок. Велосипед теж перепродав односельцям.

Проти Павла Пузанова порушили кримінальну справу. Йому загрожує 15 років в"язниці. Експертиза визнала його осудним.

Зараз ви читаєте новину «Ольгу Животюк убив одновірець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути