пʼятниця, 14 травня 2010 04:01

Школярі бігають по собачому лайну

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Школярі грають у футбол на стадіоні Хмельницької міської школи №25. За м’ячами бігають собаки, яких тут вигулюють місцеві мешканці
Школярі грають у футбол на стадіоні Хмельницької міської школи №25. За м’ячами бігають собаки, яких тут вигулюють місцеві мешканці

— Ну от, тіки шо опять прибіг величезний собака і нагадив, — третьокласниця 9-річна Олександра Мовчанова показує купу свіжих випорожнень на стадіоні Хмельницької школи N25. — Опять хтось встане.

Загальноосвітня школа N25 розташована в мікрорайоні Виставка — найбільш густозаселеному в місті. Територія займає 2,8 га. Тут щодня вигулюють своїх собак десятки людей. На зауваження директора не реагують. Згодом школярі бігають по випорожненнях.

— Їм ще й не дуже скажеш, — розповідає директор школи Іван Душкевич, 47 років. — У більшості ж — бійцівські породи. Я зробив був вісім табличок, повісив на дерева. Написав, що буде штраф, хоча не мав права цього робити. Так позривали.

Іван Душкевич працює директором вісім років.

— І весь час звертався з цим питанням до міліції та міського управління освіти, — каже він. — У міліції кажуть: "Звоніть, як побачите". А доходить до справи — нема бензину виїхати. З управління освіти прийшов припис: "Директору навести громадський порядок на території школи".

Поряд із приміщенням школи — спортмайданчик. Тут грають школярі молодших класів. До них підбігає великий рудий пес, гадить на траві й повертається до господаря. За мить із кущів вибігає інший. Оправляється на молоде дерево.

— А я не вигулюю, а просто гуляю, — каже його господиня і тікає з території.

— Он учора вечором тут було аж вісім собак із господарями, — каже вчитель фізкультури Ігор Копилов, 44 роки. — Пройти неможливо. Бійцівські породи, без поводків і ошийників. Паскудять, а діти потім бігають. Усі м"ячі в гівні.

— Ці собаки моментально затоптують клумби, — додає директор. — Один пітбуль поламав вишню, бо господар його до неї прив"язував. Саджанці поламали на дрючки, які кидають на команду "апорт".

У фекаліях є збудники багатьох хвороб, які вражають людську печінку і легені

— Ми не дуже й можемо гуляти, — каже п"ятикласник Ілля Давидов, 12 років. —  Собаки за м"ячами бігають. Один колись покусав дівчину.

Директор скаржився на господарів собак до мерії.

— Мені наказали встановити навколо школи освітлення, — сміється Душкевич. — Наче собаки не гадитимуть, як побачать світло. Уже не знаю, як боротися. Лайно ще півбіди, а хто відповідатиме, якщо пес порве дитину?


На територію школи заходить чоловік із псом породи лабрадор, вагою майже 90 кг.

— А де мені його вигулювати, хіба є спеціально відведене місце? — лається. — Чи кожного разу вивозити за місто?

— Фекалії хворих тварин можуть призвести до загибелі людини, — пояснює 31-річний Олександр Березюк, завідувач діагностичного відділу Хмельницької міської лабораторно-ветеринарної медицини. — По-перше, з випорожненнями виділяються яйця глистів. Зазвичай у навколишньому середовищі вони гинуть за кілька днів. Однак у дощову погоду живуть по кілька тижнів. По-друге, у фекаліях є збудники багатьох хвороб, які вражають людську печінку і легені. Щоб цьому запобігти, треба дотримуватись елементарних правил гігієни.

Зараз ви читаєте новину «Школярі бігають по собачому лайну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути