четвер, 06 травня 2010 17:33

Діабет може виникнути після однієї безсонної ночі

Діабет може виникнути після однієї безсонної ночі

Усього одна безсонна ніч може перешкодити організму повноцінно використовувати інсулін для переробки цукру, стверджують вчені.

Дослідники вважають, що зв'язок між зменшенням кількості часу на сон і зростанням кількості випадків резистентності до інсуліну та придбаного діабету може бути невипадковою.

Діабет другого типу виникає через неможливість організму повноцінно використовувати інсулін, внаслідок чого рівень цукру в крові зростає, а це небезпечно для здоров'я. У всьому світі від цієї хвороби страждають 180 мільйонів людей.

Раніше вчені вже виявили зв'язок між кількома ночами недостатнього сну і неповноцінним використанням інсуліну організмом, але Донга говорить, що нове дослідження стало першим, вивчивши вплив усього однієї безсонної ночі на цю здатність організму.

Водночас в іншому дослідженні, опублікованому в журналі Sleep, йдеться про те, що 6-8 годин сну на день зменшують ризик передчасної смерті.

Фахівці з університету Уорвіка й університету Фрідріха II в Неаполі проаналізували дані 16 досліджень тривалості життя і режиму сну, в яких брали участь більше 1,3 мільйонів мешканців Європи, США та Азії. Вони встановили, що оптимальна тривалість сну, не пов'язана з можливими негативними наслідками для здоров'я і передчасною смертю, становить від шести до восьми годин на добу.

"Стабільний режим, шість-вісім годин сну за ніч, може бути оптимальним для здоров'я людини. Тривалість сну повинна розглядатися як додатковий поведінковий фактор ризику, або ризик-маркер, на який впливає зовнішнє середовище, і який, ймовірно, можна змінити за допомогою заходів системи охорони здоров'я ", - сказав керівник дослідження Франческо Каппуччо, чиї слова наводить прес-служба університету Уорвіка.

За результатами аналізу статистичних даних учені з"ясували, що у тих, хто постійно спав менше шести годин за ніч, ризик передчасної смерті протягом 25 років був на 6-18% вищим, ніж у тих, хто витрачав на сон шість-вісім годин.

Водночас для тих, хто регулярно спав більше дев'яти годин на добу, ризик передчасної смерті підвищувався на 22-38%. На думку авторів, тривалий сон, в даному випадку, може бути симптомом, а не причиною різних захворювань і загального погіршення здоров'я.
РИА Новости
Зараз ви читаєте новину «Діабет може виникнути після однієї безсонної ночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути