пʼятниця, 07 травня 2010 07:03

На відкритті пам"ятника Сталіну померла жінка

Біля Запорізького обкому Компартії встановили погруддя Йосипа Сталіна. Ветерани, які прийшли на відкриття, стояли на палючому сонці.

— Було десь 600 людей, переважно літнього віку, — розповідає місцева 22-річна Надія Красножон. — Поставили їм кілька десятків стільців. Але більшість стояли. Мітинг тривав понад годину. За півгодини після початку в однієї з жінок почався серцевий напад — вона майже одразу померла. За кілька хвилин знепритомніли ще двоє чоловіків. Доки їм допомагали, комуністи продовжували виступи. Заважали журналістам знімати на камеру, як працюють лікарі. Лунало: "Скоріше заносьте його в машину, бо ці знімають!" Керівники обкому — нардеп Олексій Бабурін та Олександр Зубчевський роздавали польову кашу. Вони навіть не підійшли до "швидких".

Очевидці розповідають, що на відкритті чергували дві машини швидкої допомоги — одна повезла померлу, друга — одного з ветеранів. Ще півгодини чекали третьої бригади лікарів. Пізніше комуністи заявили, що "швидкими" їх мала забезпечити міська влада.

Померла — 71-річна Валентина Паршинцева була членом Компартії.

— Вона стояла на мітингу, а потім сказала: "Мені погано, мені погано". Упала, — нервово каже другий секретар місцевого обкому КПУ 31-річний Олександр Зубчевський. — Було 150 стільчиків. Кому не вистачило — могли відійти в тінь. Про те, що жінка померла, дізналися, коли мітинг уже майже закінчився.

Гроші на пам"ятник збирали активісти Компартії. 50 тис. грн перерахував харківський ветеран Іван Шеліхов, додатково назбирали ще 60 тис. грн.

Відкриття пікетували близько сотні активістів націонал-демократичного руху. Комуністи кидали в них яйця. Обидві групи розділяв кордон міліції.

Погруддя Сталіна виконано з силуміну — сплаву алюмінію та кремнію. Ім"я скульптора не розголошують — через "нездоровий ажіотаж". Запорізький міський голова Євген Карташов повідомив журналістам, що міськрада немає стосунку до пам"ятника. Депутати й члени виконкому не давали дозволів на землевідведення.

— Його зведення абсолютно суперечить чинному законодавству. Це просто свавілля, — каже нардеп-"регіонал" Володимир Олійник. — суд може прийняти рішення знести його.

Єпископ Запорізький і Мелітопольський Йосип виступив проти зведення пам"ятника Сталіну:

— Дана акція є образою релігійних почуттів багатьох тисяч віруючих запоріжців. Не слід забувати і тих людей — а більшість із них були православні — які були репресовані, замучені в застінках НКВС. Серед них були й православні пастирі.

У Луганську місцеві комуністи до 9 травня розвісили 30 біл-бордів із зображенням Сталіна.

Висітимуть вони до 15 травня. На їх розміщення витратили близько 30 тис. грн.

Луганяни на плакати реагують спокійно, ніби це звичайна політична чи комерційна реклама. Зачіпають вони лише політично активних людей. Деякі біл-борди облили червоною та синьою фарбами.

Зараз ви читаєте новину «На відкритті пам"ятника Сталіну померла жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути