середа, 28 квітня 2010 06:23

Іван Модліцький миється раз на два роки

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Іван Модліцький з села Ребедайлівка Кам’янського району Черкащини живе сам. Родичі навідуються до нього кілька разів на рік.  Вісім років тому через несплату за електроенергію йому відрізали світло. Колись Іван Артемович служив на мінному тральщику. У вій
Іван Модліцький з села Ребедайлівка Кам’янського району Черкащини живе сам. Родичі навідуються до нього кілька разів на рік. Вісім років тому через несплату за електроенергію йому відрізали світло. Колись Іван Артемович служив на мінному тральщику. У вій

— Живемо з півнем. Він мені співає, коло мене спить. Качанів у хаті повно — неголодна птиця, а курей сусіди покрали, — каже 83-річний Іван Модліцький. Він — інвалід війни. Живе край села Ребедайлівка Кам"янського району Черкащини. З односельчанами не спілкується, в обійсті немає газу, електрики. Люди кажуть, що чоловік скупий. Має 1500 грн пенсії, але нічого не купує. Сусіди не бачили його з осені.

Із-за дверей визирає сутулуватий чоловік. Сивий, бородатий, у спортивній шапці, порваних штанях і светрі. Ледве тримається на ногах.

— Насилу доповз до порога. Зімою зі спальні місяцями не вилазив, так спину побив, — каже.

Оселя захаращена поламаними стільцями, металевими деталями до велосипеда, швейних машинок, косою, гвинтами, шматками дроту, купами кукурудзяних качанів, сухим гіллям.

— Подивіться, як вєтєрани живуть, — згортає зі стільця засохлий курячий послід, припрошує сісти. — Три вєщі просю: газ, свєт і щоб Вєрка, доглядальниця із соцзабезу, кожен день приходила. А ще лучше, щоб повернули ту, що раньше була. Бо Вєрка гидлива, відро після мене не хоче виносить. Від того в хаті трохи смердить.

Соцпрацівниця приходить двічі на тиждень, у вівторок і п"ятницю. Іван Артемович замовляє ковбасу, молоко і батони.

— У мене язва желудка. Треба дієта. Того їм тільки пісну варьонку. Гроші економлю, може, дочка Ірина з Криму приїде, треба їй помогти фінансово. Два роки назад приїжджала, покупала мене, просила їхать із нею. Я категорично отказався. Помирати буду тут. Так сказав і нашому сільському голові. Бо той ходить, просить у дом престарєлих. А мені й тут нормально.

Сільський голова 53-річний Леонід Левицький інколи сам носить Іванові Модліцькому пенсію. Каже, що купує йому дров на зиму, бо той шкодує грошей.

— Ковбасу бере найдешевшу, за 9 гривень, — стверджує Леонід Васильович. — Скупий страшно.

У кухні — димно, темно, вікно в павутинні й кіптяві. Під стіною порепана коричнева лежанка, з-під якої йде дим. На лаві два порожні бутлі, кілька ложок. Сморід.

— Як молодшим був, то порядки наводив. Тепер тільки лежу на лежанці. Згадую, як воював у Германії, з півнем балакаю.

Іван Артемович служив на мінному тральщику. У війну розміновував Балтійське море. Залишився в місті Росток, моряком на військовому кораблі. Як повернувся до Ребедайлівки, працював сторожем у колгоспі. Із дружиною, тепер покійною, прожив кілька років. Має доньку Ірину.

— Я, собственно говоря, на жизнь не обіжаюся. Якби не дурили ресівці з оплатою за свєт, то й нормально було б.

— Вісім років тому за несплату електроенергії йому відрізали світло, — каже Леонід Левицький. — Не хоче куплять і дрова. Замерзне в морози, а дров не купить. Качанами прокурює. А має ж 1,5 тисячі як інвалід війни. Міг би нормально жить.

До 80 років Іван Артемович їздив велосипедом до райцентру. Хвалиться, що ніколи не хворів. У лікарні був раз, коли саморобною молотаркою відрізав великого пальця на лівій руці.

З одежою проблєм зараз нема. Місцеві стіляги приносять джінси, куртки. Штани, правда, малуваті, то я матню зразу розриваю, щоб удобніше

— У найбільші морози не боявся їздить велосипедом. Щоби борода не обмерзала, пошив із кирзового чобота чорну маску. Я ж портний. Спочатку діти на вулиці трохи боялися, потом привикли. З одежою проблєм зараз нема. Місцеві стіляги приносять джінси, куртки. Я їм п"ятьорку на бутилку даю. Штани, правда, малуваті, то я матню зразу розриваю, щоб удобніше.

Починає плакати, як згадує минулу зиму. По брудному обличчю течуть чорні сльози, губляться в бороді. Шепелявить, бо не має зубів.

— Хтось украв бритву, то я ножницями стрижу кругом рота, шоб їсти удобно було. А на шиї невдобно стригти. Зімою, як замело, то Вєрка насилу догрібала до моєї хати. Дивлюсь у вікно, а вона як трактор гребеться, торбу з їдою тягне. А я нічим не можу помогти. Слину ковтаю, бо ковбасу жду.

На темряву не нарікає — каже, звик. Телевізора ніколи не купував. Торік востаннє садив город.

— Осінню сил не було, не убрав. Кукурузи половина й дотепер. Картошку місяць гріб, і навсидячки, і навлежачки.

Сусідка Марія Іванівна каже, що двоє рідних братів Івана Мотлицького давно померли. Родичі навідуються кілька разів на рік. Із сусідами він спілкуватися не хоче. Її обізвав злодійкою, бо курей у нього покрала.

— Як мала корову, то й молока частенько носила. А курей лисиці й у мене крадуть, — каже Марія Іванівна. — У нього коло тину абрікоси добрі родять. То він не давав дітям навіть їх збирать. Погніють на землі, але не дасть. То так сам віка й доживає.

Зараз ви читаєте новину «Іван Модліцький миється раз на два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути