вівторок, 27 квітня 2010 05:19

"Хватить бурчати. Не портіть нам празнік"

Автор: фото надане Володимиром ЛІНЕВИЧЕМ
  Пам’ятник Леніну на площі біля будинку культури у місті Погребище Вінницької області. 22 квітня його відкрили після реставрації. На прохання релігійної громади монумент Іллічу віднесли на два кілометри з центру міста
Пам’ятник Леніну на площі біля будинку культури у місті Погребище Вінницької області. 22 квітня його відкрили після реставрації. На прохання релігійної громади монумент Іллічу віднесли на два кілометри з центру міста

22 квітня у райцентрі Погребище Вінницької області на площі біля Будинку культури майже 200 людей чекають на відкриття пам"ятника Леніну.

Тримають кілька прапорів Компартії України. Дівчина у темному пальті роздає червоні кульки. Захід відбувається у день народження Леніна.

— Зараз видаватимуть партійні квитки, потім — комсомольські, — розповідає керівник місцевого відділення Компартії Тетяна Носова, 53 роки.

Після кількох виступів чоловік у світлій куртці тягне за мотузку. Біле покривало спадає. Статуя срібляста. Ілліч одну руку тримає на  лацкані піджака, в другій руці має скручену газету. Постамент 8 м заввишки.

— О! Лєнін рукою на Погребищенський цукрозавод вказує, який на лом порізали! — каже один із присутніх знайомому.

До натовпу підходять кілька жінок у хустках. Неголосно обговорюють вождя комунізму, називають його "червоним терористом".

— Хватить бурчати. Не портіть нам празнік, — кажуть їм троє чоловіків, які стоять поряд.

О! Лєнін рукою на цукрозавод вказує

Восени 2009-го демонтувати пам"ятник Леніну попросила релігійна громада у Погребищах. Він стояв у центрі міста, поряд з Успенським собором, який належить Українській православній церкві Московського патріархату. Пізніше Погребищенська міськрада вирішила перенести монумент в інше місце, виділила на реконструкцію із міського бюджету 5 тис. грн. Ще 20 тис. грн дав обласний комітет Компартії, а 4 тис. грн зібрали місцеві. Статую перенесли із центру на 2 км ближче до колишнього цукрозаводу.

— Як можна відновлювати пам"ятники таким людям? — обурюється Володимир Сохацький, 26 років, із вінницького обласного відділення Всеукраїнського об"єднання "Свобода". — Ми не можемо належно вшанувати пам"ять своїх героїв: Івана Богуна, Устима Кармелюка, Симона Петлюри. Не знаю, як влада може спокійно дивитися на таке неподобство.

У Погребищах живуть 10 тис. 800 людей.

Комуністи хочуть установити в Одесі, Запоріжжі та Криму пам"ятники Сталіну.

Зараз ви читаєте новину «"Хватить бурчати. Не портіть нам празнік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути