пʼятниця, 23 квітня 2010 06:39

У старих домовиків болять зуби

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Мій домовичок подібний на їжачка і козеня заразом, — каже Степан Федущенко, 59 років. — Має копитця і пухнастий. Без одягу".

Степан Матвійович живе на околиці Кіровограда. Нову хату побудував на місці старої, купленої разом із ділянкою.

— У старій хаті не було ні вікон, ні дверей, але була піч. Домовичок жив у ній. Коли я побудував нову, уночі хтось шелестів, тупцював, грюкав. Як поставив пічку, все припинилося. Він пригрівся, бо пічка то його місце. Я його бачив після півночі на книжкових полицях. Манери в нього не дуже — чавкає, хрюкає носом. Пересувається швидко. Я його запитую подумки, а він подумки відповідає. Раз хникав, я запитав, чого? Каже: "Зуби розболілися, бо я дуже старий".

Коли Степан Федущенко провів газ і викинув пічку, домовик рюмсав на всю хату.

У сусідів шифер позривало. А в мене — нічого

— Я його заспокоїв, що вмикатиму газ сильніше. Молочко йому залишаю. Якщо їжі нема, він починає шарудіти пакетами. Любить солодке, особливо цукерки. Давав банани, також їв. У мене був пес Туман, то дуже з ним домовичок не мирився. Постійно смикав його то за вуха, то за вуса. Кота Хамку взагалі виганяв з хати, той десь зник назавжди.

Степан Матвійович переконаний, що його домовик захищає дім.

— Часто забуваю утюг ввімкнений на столі. Раз він лежав на халаті, а я в дворі щось робив. Згадав, прибіг у хату, а халат хтось відтягнув. Колись мене вдома днів три не було, а тут пройшла буря. У сусідів шифер позривало, дерева поваляло. А в мене — нічого.

Може побити посуд

— Домовики — це душі померлих родичів, які допомагають живим, — говорить Вікторія Свирипіна, 34 роки, столичний біоенергетик. — Вони живуть у печі або під газовою плитою. Колись вірили, що душі померлих приходять в родину через димохід. Тепер кажуть, що через витяжку над газовою плитою. Домовик ростом до півметра, схожий на бородатого чоловічка. Якщо з ним не здружитеся, може напустити на кота або собаку блохи, побити посуд, розсипати крупу або борошно. У квітні домовик змінює одяг. Не дивуйтеся, якщо з шафи зникнуть речі.

Домовики оберігають оселю від нечистої сили. Її господарі можуть занести з вулиці в туфлях чи черевиках. Щоб домовик не сердився, його треба пригощати хлібом і цукром. Харч найкраще залишати на підвіконні. Голодний домовик перекидатиме смітник. Якщо переїжджаєте в іншу квартиру, забирайте його з собою. Просто покличте, відкрийте сумку чи пакет і відверніться.

Анна УСІК

Зараз ви читаєте новину «У старих домовиків болять зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути