пʼятниця, 16 квітня 2010 00:39

Для покійного Вадима Терещенка замовили "Мурку"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Саксофоніст Андрій Заворотнюк грає похоронний марш Шопена на центральній алеї, недалеко від входу на Південне кладовище під Києвом
Саксофоніст Андрій Заворотнюк грає похоронний марш Шопена на центральній алеї, недалеко від входу на Південне кладовище під Києвом

О 10.00 на автобусній зупинці біля столичного Південного кладовища паркується жовтий "москвич". Четверо чоловіків дістають трубу, кларнет, валторну, саксофон, маленький барабан.

На центральній алеї музикантів спиняє киянин Олексій Сільвеструк, 54 роки. Він стоїть біля могили товариша Івана Щура, який помер у липні 2008-го. Просить зіграти "Владимирский централ" Михайла Круга. Ті знаходять ноти, грають зо 2 хв. Поруч священик у чорній рясі відправляє панахиду.

— Дякую хлопці, розрадили покійного, — зітхає Іван. Товстому музиканту з кларнетом дає 50 грн.

— На Південному кладовищі граємо два роки, — каже 46-річний Іван. На шиї в нього барабан, у руках — труба. Чотири роки тому виступав у оркестрі Збройних сил. — Менше 20 рублів не дають. Найчастіше сунуть полтіннік.

Священик на музикантів поглядає скоса.

— Він наш конкурент. Боїться, щоб не заробили більше. У нас усьо чесно. Він кадилом махає хвилину, ще хвилину читає молитву. За це теж отримує 20 гривень.

У четвертому секторі біля могили правнучки Марії сидить 86-річна Христина Дмитрачова. Просить заграти "К сожаленью, день рожденья только раз в году".

Купив дівчині золоті сережки. Потім пожалів, бо через місяць мене покинула

— Сьогодні внуці виповнилося б 18, — плаче. — Три роки тому пішла на дискотеку й не повернулася. Через два дні знайшли тіло в парку на Лісовому масиві, з черепно-мозковою травмою. Убивці вкрали телефон за тисячу гривень і сумку з 50 гривнями. Дєло досі не розкрили.

Біля пам"ятника 30-річному Вадимові Терещенку грають "Мурку". Навколо стоять троє чоловіків. Скидаються по "десятці".

— Із Вадіком ми зі шкільної лавки. Погіб у аварії, коли вертався з отдиху в Одесі. "Мурку" ми в компанії співали.

О 12.00 на кладовище приходить 22-річний Андрій Заворотнюк із саксофоном. Він студент Київської консерваторії. На могилах грає похоронний марш Шопена.

— Щоби грати тут, охоронцю на вході даю сотню. Торік за поминальний тиждень заробив 2 тисячі гривень. Заплатив за гуртожиток, купив дівчині золоті сережки. Потім пожалів, бо через місяць мене покинула.

Четвірка музикантів ідуть на обід. Барабанщик Іван лічить гроші. Каже, заробив 3 тис. 230 грн.

— Торік за поминальні вихідні мали 15 тисяч. За свою долю я в селі кришу поремонтував.

Зараз ви читаєте новину «Для покійного Вадима Терещенка замовили "Мурку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути