пʼятниця, 02 квітня 2010 07:25

У животі Лідії Середи лікарі забули котушку і серветку

Автор: фото: Олена ГОБАНОВА
  Лідія Середа із села Горбове Куликівського району Чернігівщини вимагає, щоб лікарі відшкодували 20 тисяч гривень збитків
Лідія Середа із села Горбове Куликівського району Чернігівщини вимагає, щоб лікарі відшкодували 20 тисяч гривень збитків

Під час операції медики забули в животі 51-річної Лідії Середи котушку з шовковими нитками і марлеву серветку розміром 18 на 30 см. Пацієнтка вимагає відшкодувати збитки.

— Раніше ми жили в райцентрі Щорс, — розповідає Лідія Григорівна. Вона із села Горбове Куликівського району Чернігівщини. — У грудні 1996 року мені зробили операцію в райлікарні, була позаматкова вагітність. За рік, 20 листопада 1997-го, зробили ще одну — в обласному онкодиспансері вирізали міому матки.

Після операції хвора поїхала додому.

— За місяць почав сильно боліти живіт. Не могла ні сидіти, ні стояти, ні ходити. У правому боці прощупала щось велике і тверде. У райлікарні запідозрили пухлину, направили в чернігівський онкоцентр. Звідти в міську лікарню номер 2. Там сказали вертатися додому: "Прокапаєте, і все мине". Поїхала. Пролежала у лікарні до 25 лютого, висохла до 42-го розміру. Все без змін. Виписали.

— Лікарі вирішили, що їй хана, — втручається у розмову чоловік, Микола Михайлович. — Відправили додому помирати. Скільки грошей на те лікування пішло, що могли б іще одну хату звести.

Удома Лідії Григорівні дедалі гіршало.

— 15 березня знову повіз у Чернігів, — продовжує чоловік. — А там кажуть: везіть туди, де оперували. Пішли в онкоцентр, носили її по кабінетам, просили покласти. Хто не гляне, каже: "Їдьте додому. Операція недоцільна".

— Доки не побачив заввідділення Іван Петрович Єрко, — підхоплює дружина. — Зразу: "Негайно в операційну!" 6 годин оперував, урятував. Витяг із живота медичну котушку і марлеву серветку. Це все почало вже розкладатися, обросло жиром, з"єднувальною тканиною. Одрізали 60 сантиметрів кишечника, бо пішли дірки. Ще б трохи, і почався перитоніт (запалення черевної порожнини. — "ГПУ").

Вирішили, що їй хана, відправили додому помирати

Наступного ранку лікарі обговорювали операцію на нараді. Головне бюро судово-медичної експертизи провело перевірку. Дало висновок: "Марлева салфетка, разом із котушкою шовкових ниток, була зашита в черевній порожнині хворої Середи Л.Г. під час операції 20.11.97 р., звідки вона через перфорацію стінки клубової кишки, яка виникла внаслідок її запалення (реакція на стороннє тіло), потрапила у кишечник і, переміщуючись по його ходу, потрапила у початковий відділ товстого кишечника".

Хвора 10 днів пролежала у реанімації, ще тиждень у загальній палаті.

— Як виписувалася, підійшла до хірургів. Давайте розбиратися, кажу. А вони: ви нічого не доб"єтеся, хоч у Москву скаржтеся. Поїхала додому. Набік живота вивели трубку, прикріпили кульочок, так ходила в туалет три місяці. Уявіть, як це. Ні на люди вийти, ні гостей прийняти, ні по хазяйству щось зробити. Дали другу групу інвалідності. Я б не мала претензій, якби через рік не треба було їхати на комісію. Щоб її пройти, треба медична картка, а її не було.

Три роки тому Лідії Середі дали безстрокову інвалідність.

— Але випадок із карткою дуже образив. Подала до суду. 12 років суджуся. Онкологи кажуть, що нічого в мені не лишали. Судмедекспертиза не змогла встановити, яка з лікарень залишила ті салфетку і котушку. Там і там кажуть, що такими нитками ніколи не користувалися.

У Миколи Михайловича та Лідії Григорівни двоє дітей та п"ятеро внуків. Тримають корову, коня, поросят, гусей, качок.

— Я живу завдяки дітям та чоловіку, — зітхає господиня. — Та Івану Петровичу Єрку, який урятував мене 13 років тому.

Зараз ви читаєте новину «У животі Лідії Середи лікарі забули котушку і серветку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути