пʼятниця, 26 березня 2010 11:31

В Британії померла "королева шпигунів"

В Британії померла "королева шпигунів"

24 березня в Англії у віці 88 років померла баронеса Дафна Парк, легендарна британська розвідниця, яка працювала, зокрема, і в СРСР. Про смерть Парк 26 березня повідомила газета The Times.

Дафна Парк працювала в MI6, управлінні зовнішньої розвідки Великобританії, понад 30 років, з 1948 по 1979 роки. За свою кар"єру в розвідці вона працювала в повоєнній Москві і в комуністичному Ханої, очолювала агентурні мережі в Конго та Замбії. В управлінні Парк називали "королевою шпигунів".

Про шпигунську кар"єру Парк стало відомо лише в середині 1990-х, через майже 20 років після її відходу з розвідки. Зокрема, з"ясувалося, що на початку 1960-х Парк у багажнику своєї машини вивезла з Конго особистого секретаря Патріса Лумумби, який надумав бігти з країни. А до цього, у В"єтнамі, де не було можливості відправляти телеграми в центр, Парк регулярно літала з країни на іржавому аероплані, щоб передавати здобуту інформацію зв"язковим.

Після розвідки Дафна Парк працювала на телерадіокомпанії ВВС і викладала в Оксфорді. З 1990 року баронеса Парк засідала в Палаті лордів.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «В Британії померла "королева шпигунів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути