четвер, 25 березня 2010 18:35

Голодні вовки заходять у села

Автор: фото: Наталя БОНДАР
  Мисливець Іван Василенко із села Плішівець Гадяцького району Полтавщини торік у травні витяг вовченя з нори. Тепер тварина живе у вольєрі з чорною дворічною лайкою. Близько до себе хижак господаря не підпускає, гладити себе не дає, клацає зубами
Мисливець Іван Василенко із села Плішівець Гадяцького району Полтавщини торік у травні витяг вовченя з нори. Тепер тварина живе у вольєрі з чорною дворічною лайкою. Близько до себе хижак господаря не підпускає, гладити себе не дає, клацає зубами

Закон забороняє відстріл вовків під час сезону їх розмноження. Документ підписав перед відставкою екс-президент України Віктор Ющенко. Полювання на вовка відтепер дозволене з жовтня по лютий. Мисливці у розпачі. Переконані, вовків розплодиться надто багато.

— Вовчиця народжує чотири-вісім дитинчат. Ми її висліджували, вбивали і малих забирали. Якщо вони виростуть, восени їх вполювати буде дуже важко, — пояснює Анатолій Вербовецький, директор Гадяцького господарства мисливців і рибалок.

На Полтавщині водяться степові вовки. Зграї часто переховуються в сухій некошеній кукурудзі.

— Вовкові на добу потрібно до 5 кілограмів м"яса, — розповідає Вербовецький. — Голодні вони заходять у села. Торік у селі Гречанівка на фермі порвали трьох корів. Мисливцям довелося їхати на ферму о третій ночі.

Мисливствознавці кажуть, що в законі вовка прирівняли до зайця.

Вовкові на добу потрібно до п"яти кілограмів м"яса

— Це маячня, — обурюється Володимир Кизь із Гадяцького лісгоспу. Цитує закон, де написано, що вовк — це цінний хутровий звір, який приносить велику користь природі, сільському і мисливському господарству, селекціонер диких звірів і годівник дрібних тварин у тяжкий зимовий час. Це ж насмішка. Яка користь сільському господарству. Тільки скотомогильники розриває.

Згадує, за радянських часів за відстріл вовка давали премію в 100 рублів. Якщо мисливець знаходив вовче лігво — могли дати тисячу.

— Я понад 30 вовків удома виростив, то вони в серпні вже до 20 кілограмів важили. Так то в неволі. А уявіть, якими до жовтня на свободі виростуть.

В обласному товаристві мисливців та рибалок пояснюють: закон дозволяє єгерям відстрілювати вовків протягом року. Заборонено це лише мисливцям.

Система штрафів за вбитого вовка в законі не розроблена. Мисливці прогнозують, що штраф може сягнути 10 тис. грн. Оскільки за вбитого лося стягують 20 тис. грн, оленя — 15 тис., кабана — 10 тис.

"Усі загризені корови були застраховані"

Заборони про відстріл вовків екологи домагалися понад два роки.

— Офіційно в Україні 2300 вовків, — говорить Володимир Борейко, 52 роки, директор Київського еколого-культурного центру. — Та за даними незалежних експертів — не більше тисячі. Бо перелік веде мисливське господарство, тому підрахунок не може бути об"єктивним.

Борейко вважає, що зустріти вовка майже нереально. Все одно, що побачити метеорит.

— Мисливці роблять з вовків козлів відпущення. Застрелили кабана чи корову — списують на вовків. Нещодавно провели дослідження. Усі корови, загризені вовками, виявилися застрахованими. Розумієте? Таке враження, що вовк перед тим, як напасти, питав у корови, чи має вона страховку.

У Польщі, Греції, Румунії вовки занесені до Червоної книги. Єдині країни, де масово винищують вовків, — Росія та Білорусь.

На людей вовки в Україні нападають приблизно 15 разів на рік, каже еколог. Для порівняння, собаки — 30 тис. разів щороку.

В Україні живе сірий європейський вовк. Найбільше їх — на Поліссі та в Карпатах.

Діана ПАНЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Голодні вовки заходять у села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути