четвер, 25 березня 2010 18:34

Вову господарі годують варениками

Колишній лісник Василь Клецюка, 46 років, в селі Остриня Тлумацького району на Івано-Франківщині четвертий рік тримає вдома вовка. Клецюки живуть на околиці. Їхню і кілька сусідських хат, що на межі з лісом, називають хутір Гайочок.

На подвір"ї праворуч від хати Клецюків великий вольєр. Змайстрували його із дощок і металевої сітки. У ньому гавкає собака. Господар порається у майстерні.

— Прийшли на Вову подивитися, а він он як тішиться гостям, гавкає, — Василь витирає руки, веде до вольєра.

— А хіба вовки гавкають? — запитую.

— Мій гавкає. Вова вже більше домашній пес, ніж вовк. Ніц його до природи не тягне, добрий і лагідний, як кіт, — гладить вовка через сітку. — Та він і їсть із котами з одної миски.

Відкриває вольєр, бере за морду сіроманця. Вгодований Вова має руду шерсть та хвіст, згорнутий калачиком догори. Леститься, вибігає з клітки й стрибає на господаря, облизує його, оббігає подвір"я, валяється в снігу.

— Любить побігати. Тепер прийдеться хліб смальцьом мастити, щоб заманити у клітку, — каже господар. — Файний він у мене. Їсть все, що даю. Малого годували козячим молоком. Кажуть, м"яса йому тра давати, та де він в мене то видів. Жере всьо, шо ми: зупу, борщ, кашу, пироги даємо, як маємо. По великих святах костє йому на базари купую. Може, тому і колір втратив, не знаю. Було сіреньке, як клубочок, а тепер вон геть пожовк.

Гавкати навчився у старого пса

Восени 2006-го Василь із другом ходили на полювання. Натрапили на виводок вовченят. Через кілька днів, неподалік від того місця знайшли застрелену вовчицю, решта виводка пропали.

— Вовчиця з горів прийшла в ліс. Поки тут була, довкола ні один пес не жив у селі. Всіх, зараза, пережерла. Ми, коли брали тих малих, думали, що то цуценята, — розповідає він. — Жінка спочатку кричала, би його позбутися, а потім і сама полюбила.

Клецюк з Вовою ходять разом до лісу. Вовк завжди повертається додому. Улітку допомагає пасти худобу.

— Вова гавкати навчився від пса старого, він во минулого місяця тільки здох. Вночі деколи виє так, що спати не дає. Але я його все одно люблю, він мій друг, — ловить вовка, тре за вуха. — В мене його купити хтіли. Недавно для депутата якогось, 650 доларів обіцяли. Але де би я його продав? Він в мене виріс, мене любить, пильнує, як я можу його зрадити.

Зараз ви читаєте новину «Вову господарі годують варениками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути