вівторок, 02 лютого 2010 14:58

Російський історик наважився сказати, що УПА не причетна до геноциду євреїв

Російський історик наважився сказати, що УПА не причетна до геноциду євреїв

Лідери Української повстанської армії не брали жодної участі в геноциді євреїв, так само як і їхні підрозділи ніяк до цього не були причетні, - зазначив російський історик Борис Соколов у російському ефірі радіо "Свобода".

Натомість, він переконаний, що в УПА було багато євреїв-лікарів або рядових бійців, - повідомляє прес-центр ЦДВР (центр досліджень визвольного руху - ред.).

"Для прикладу - один єврей, зокрема колишній солдат УПА, потрапив у радянський полон, був засуджений у таборі на 20 років і був одним з вождів знаменитого Кенгірського повстання 1954 року", - каже вчений.

"Справа у тому, що до євреїв було досить диференційоване ставлення в різних частинах України. У Галичині, до речі, до них з боку українців було, скоріше, позитивне ставлення, тому що місцеві євреї розглядалися як союзники проти поляків, антисемітизм там був, скоріше, притаманний більшою мірою полякам", - продовжив Соколов.

Історик додав, що негативне ставлення було до євреїв зі Східної України, які були відіслані після 1939 року в Західну Україну. Їх сприймали як окупантів і співучасників радянської влади.

Нагадаємо, що 29 січня Віктор Ющенко своїм указом визнав військові формування ОУН-УПА та деяких інших організацій та владних інститутів 20 сторіччя борцями за незалежність України.

Ще раніше, 22 січня, в день Соборності України, нагороду героя України посмертно отримав провідник ОУН Степан Бандера.


Борис Вадимович Соколов - російський історик, критик і літературознавець. доктор філологічних наук, кандидат історичних наук.

До вересня 2008 року був професором кафедри соціальної антропології Російського державного соціального університету, поки не звільнився.

Діяльність Соколова викликала різку критику і скандали з боку деяких інших істориків і літераторів. Причиною стали публікації вченого, в яких він виправдовує дії президента Грузії Михайла Саакашвілі під час восьмиденної війни в Південній Осетії в 2008 році. Він доводить, що Росія в будь-якому випадку знайшла би причину нападу на Грузію.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Російський історик наважився сказати, що УПА не причетна до геноциду євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути