пʼятниця, 15 січня 2010 07:45

Мозаїка з писанок важить 2,5 тонни

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Богородицю виклали з 15 тисяч дерев’яних писанок. Цю роботу одеської художниці Оксани Мась рік виставлятимуть у Софійському соборі в Києві
Богородицю виклали з 15 тисяч дерев’яних писанок. Цю роботу одеської художниці Оксани Мась рік виставлятимуть у Софійському соборі в Києві

У середу у виставковій Михайлівській залі на другому поверсі Софійського собору в Києві встановили мозаїчне панно Божої Матері. Витвір розміром 7 кв. м вручну викладала художниця Оксана Мась, 40 років. Працювала дев"ять місяців.

Панно в червоних, бежевих і коричневих тонах. Має назву "Погляд у вічність", складається з 15 тис. дерев"яних писанок. Кожну кріпили шурупами до каркасів із сусального золота.

— Спершу яйця розписувала сама, потім залучила друзів, дітей із будинків творчості. Найбільше яєць розписали в центрі, на Одещині, в Криму й на Заході. Вони витесані з закарпатського бука. Виварювали у спеціальній смолі, покривали акрилом, розписували, мастили лаком, — каже Оксана.

Пригадує, що довго шукала погляд Божої Матері. Найближчими здалися очі Богородиці Елеуса ("елеус" давньогрецькою — милосердя. — "ГПУ"), ікони XVII ст., яку написав львівський художник Іван Руткович. Очі Богородиці викладали три тижні. Панно монтували в галереї Оксани вісім днів, перевозили частинами. Воно важить 2,5 т. Спершу Оксана хотіла розмістити роботу в метро. Міністр культури Василь Вовкун запропонував установити в Софійському соборі.

— Це не ікона, а сучасне мистецтво, — каже Неля Куковальська, 50 років, директор заповідника "Софія Київська".

— То шедевр! Погляд у Богородиці такий проникливий. Бачиш його, одразу хочеться молитися, на сльози бере, — говорить киянка Людмила Алексєєнко, 31 рік.

Методику викладання мозаїки художниця запатентувала. За технічними даними панно має зберігатися 150 років. У Софійському соборі воно стоятиме рік. На всю роботу Оксана Мась витратила зі свого гаманця $80 тис. Прибутків із виставлення твору не отримуватиме. Усі відвідувачі собору можуть побачити роботу безкоштовно — слід лише купити вхідний квиток у "Софію".

Зараз ви читаєте новину «Мозаїка з писанок важить 2,5 тонни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути