четвер, 17 грудня 2009 19:19

Луческу грає видовищніше за Газзаєва

Минулої неділі зіграли останній матч року у футбольному чемпіонаті України. Турнір поновлять 27 лютого. Про осінню частину сезону говоримо з колишнім тренером молодіжної збірної України Олександром Іщенком, 55 років.

Київське "Динамо" лідирує в чемпіонаті. Чи додала команда в грі за тренерства Валерія Газзаєва?

— Однозначно сказати важко. Турнірну дистанцію кияни пройшли нерівно. Загалом помітних зривів не було, але починали динамівці сильніше, ніж закінчували. Я сам прихильник "Динамо", але мушу визнати: на сьогодні найвидовищнішу гру в Україні демонструє "Шахтар". Хоча важливий результат. А він сьогодні на користь "Динамо". Не думаю, що питання чемпіонства уже вирішено. Так, "Динамо" зосередиться тільки на чемпіонаті, а "Шахтар" гратиме і в Лізі Європи та єврокубках. Але, по-перше, суперників ще очікує матч у Донецьку. По-друге, минулого сезону "Шахтар" сильно провів другу частину і в чемпіонаті, й у Європі.

А Газзаєв... Йому ще треба час, аби розібратися з командою. Хоча, можливо, заявляти про виграш Ліги чемпіонів за три роки було не варто.

Газзаєв, на відміну від попереднього тренера "Динамо" Юрія Сьоміна, сповідує агресивніший та видовищніший футбол. Чому за яскравістю гри "Шахтар" переважає принципового суперника?

— У гірників купа винахідливих бразильців. Інша річ, що вони не завжди правильно оцінюють рівень матчів чемпіонату України й мають проблеми з налаштуванням на них. Але думаю, тренер донеччан Луческу це викоренить. Дуже цікавий хід Містера (прізвисько Луческу. — "ГПУ") з Фернандіньйо. Усі кажуть, Ферна-опорник — це помилка Луческу. Тому його гра потьмяніла. А ви гляньте, наскільки додав Фернандіньйо у грі головою на цій позиції, він у повітрі виграє м"ячі й у своєму, й у чужому карному майданчику.

Кравченко може стати новим Калитвинцевим

Газзаєву ж бракує гравців. Крайні оборонці — Маграо та Єрьоменко — діють не на своїх позиціях і не переконали, що зможуть безболісно перекваліфікуватися. У Лобановського такого б ніколи не було. Непогано починав Гусєв. Але потім далися взнаки наслідки травми. Через неї Олег утратив швидкість. Можливо, не готовий і фізично. Не думаю, що на виведення Гусєва зі стартового складу вплинув прихід Шевченка. Газзаєв любить грати з "крилами". У ЦСКА такими були Жирков зліва та Красіч справа. Умовний Жирков у "Динамо" є — Ярмоленко. Але Шевченка "Красичем" я б не назвав, він більш різноплановий гравець. Тому Гусєв позбувся місця в "основі" виключно через свою форму, а не тому, що треба було кудись поставити Шевченка.

У "Шахтаря" в останніх матчах результативно відіграли Фомін та Кравченко. Чи можуть вони навесні стати гравцями основного складу?

— Цілком. Просто обидва зрозуміли: можуть вічно бути в підвішеному стані — тинятися по орендах. І почали працювати. Луческу, попри любов до бразильців, шанс дасть. Бодай тому, що той же Жадсон погано грає, коли на вулиці холодно.

Прогрес Кравченка взагалі необхідний збірній. Потенційно бачу в ньому нового Калитвинцева. Людина і з пасом, і з ударом.

"Металісту" реально позмагатися за друге місце?

— Ні. Команда надто залежить від диспетчера Рикуна. Яким він буде навесні й чи зможе "Металіст" перебудуватися без Олександра, використовуючи найсильніші якості Олійника, Девича, тобто активніше застосовуючи фланги, сказати важко.

"Стеля" "Дніпра" — четверте місце?

— Дуже суперечлива команда. Думаю, там проблема в організаційній структурі. А клуб грає нижче потенціалу — з таким добором виконавців "Дніпро" має діяти яскравіше.

Хто найбільше порадував і розчарував?

— Порадувала "Оболонь". Тренерська команда — слід віддати належне Юрію Максимову. Дається взнаки багатих досвід гравця, досвід роботи із різними фахівцями. Але втримати нинішню восьму позицію буде важко.

Розчарував "Кривбас". Склад не такий поганий, аби бути на останньому місці.

Хто найкращий гравець осінньої частини сезону?

— Голкіпер "Шахтаря" Андрій П"ятов. Стабільний та непохитний.

Зараз ви читаєте новину «Луческу грає видовищніше за Газзаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути