середа, 25 листопада 2009 23:20

У міліції катують рядових українців

Біля входу до Міністерства внутрішніх справ, що по столичній вул. Богомольця, 10, — натовп. Кожен тримає стос документів. Цих людей або їхніх родичів катували міліціонери. Хочуть передати скарги.

Повз юрбу пробігають офіцери. Уваги не звертають — їм звично бачити обурених, більшість із яких приходить не вперше.

— Мій син Руслан півтора року сидить, — розповідає Ніна Мойсеєнко. Вона приїхала з міста Глухів Сумської області. Лице спокійне. Під очима — синці від сліз. — Його звинуватили у вбивстві знайомої дівчини, бо знайшли в нього її мобілку. Посадили. Не зважали, що він тоді був удома. В ізоляторі сильно били, катували. Кулаками, кийком. Коли противився — надягали наручники і знову мучили. Доки він не написав зізнання під диктовку.

Руслан Мойсеєнко отримав 10 років в"язниці.

— Побачила його за чотири місяці після затримання, — каже матір. — Він усе розповів. Справу сфабрикували, щоб не шукати справжніх убивць.

Жінка передає звернення до приймальні.

— Вони вже нічого не можуть зробить, бо суд оголосив вердикт, — зітхає на виході.

Скаржиться на катування і харків"янка Світлана Помиляйко. Її з подругою звинуватили у викраденні оргтехніки.

— Лейтенанты задержали нас, пристегнули наручниками к стулу, — говорить. — На голову надели пакет и били. По голове, животу. Не давали ни воды, ни еды, ни сходить по нуждам. Пытали семь часов. Заставляли подписать бумаги, которые нас же оклеветали.

Іншу підозрювану мордували в сусідньому кабінеті. Викручували груди плоскогубцями. Згодом жінка довела цей факт, бо на інструменті залишилися частинки її шкіри. Однак міліціонерів не посадили.

Потерпілі кажуть, що правоохоронці мають список найдієвіших тортур. Найпоширеніший — биття кийком по п"ятах та сухожиллях.

— Біль страшний, але синців нема, тому потім неможливо щось довести, — говорять ті, хто зазнав тортур. — Притуляють книжку до нирок і б"ють кулаками. Є так званий "слоник". Це коли жертві вдягають протигаз, а трубку перекривають або кидають усередину тліючі недопалки. Люди непритомніють. Популярне катування електричним струмом.

Харків"янин 37-річний Гліб Скант таких не витримав. Торік він вистрибнув із третього поверху райвідділу. Переламав у двох місцях хребет, травмував голову, шию, внутрішні органи. Зостався інвалідом — не ходить. Його батьки вимагають посадити міліціонерів, однак ті досі працюють.

— Щоб закрити цю справу, кожен із шести катів заплатив по 10 тисяч доларів, — каже батько.

Люди, з яких знущалися, скаржаться до керівництва міліції, Генеральної прокуратури, президента, прем"єр-міністра, уповноваженої Верховної Ради з прав людини, адвокатів, юристів, суду, правозахисників. Однак не завжди можуть домогтися, щоби факт катування визнали.

— Причина міліцейського свавілля — безкарність, — пояснює Едуард Багіров, голова Міжнародної ліги захисту прав громадян України. Показує стос скарг на українських міліціонерів. — Згадаймо часи діяльності Народного комісаріату внутрішніх справ. Тоді люди зникали, їх розстрілювали без суду й слідства. Офіцери діяли так, як їм було вигідно. На базі НКВС створили Міністерство внутрішніх справ Радянського Союзу й Української республіки. Працювали там колишні енкаведешники. Методи своєї роботи передають із покоління в покоління.

Правозахисник переконаний, що способам катування десятки років.

Біль страшний, але синців нема, тому потім неможливо щось довести

— От випускник приходить з академії. Йому одразу — викинь усе, чого тебе вчили. Ось реальний механізм, який дає 80 відсотків розкриття злочинів — найкращі показники в світі. Виконуватимеш правила — будеш із нами. Ні — згноїмо. Усі бояться міліції, бо це домінуюча структура в державі. Щоб уберегтися від цього, людина мусить знайти в собі мужність сказати: "Я оскаржуватиму всі ваші дії, звертатимуся у всі органи влади. Ріжте на шматки, їжте м"ясо, пийте кров, але якщо лишуся живим — писатиму". Вийшовши з відділку — виконати обіцянку.

— Проблема української міліції у застарілому законодавстві. Його ніхто не хоче змінювати. Катують людей більшість міліціонерів. Це явище важко викорінити, — додає Євген Захаров із Харківської правозахисної групи.

Правоохоронці визнають катування під час допитів.

— У міліції дійсно є люди, які незаконними, інколи кримінальними методами діють по відношенню до громадян, — каже міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. — Ми не приховуватимемо ці справи. Максимально жорстко реагуватимемо.

Зараз ви читаєте новину «У міліції катують рядових українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути