четвер, 19 листопада 2009 18:22

Василь Шкляр писав роман 13 років

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Письменник Василь Шкляр показує свій роман ”Чорний Ворон”.  Його надрукували одразу два видавництва
Письменник Василь Шкляр показує свій роман ”Чорний Ворон”. Його надрукували одразу два видавництва

"Я читав роман "Чорний Ворон" Василя Шкляра, коли летів до Індії, — каже голова Спілки письменників Володимир Яворівський, 67 років, в інформагенції УНІАН. — Переліт тривав вісім годин. Усі спали, а я читав — не міг відірватися. З парламентської трибуни розказав про цей твір, весь свій регламент використав. Після цього депутати, які нічого, окрім записів у своїй ощадній книжці, не читали, — питали, де можна роман придбати".

У творі йдеться про повстанський рух у Холодному Яру. В 1920-х там діяли партизанські загони, які боролися на незалежну Україну.

— Тоді мого діда знайшли вбитим під лісом, — розповідає Василь Шкляр, 58 років. — У нього був розпанаханий живіт — так, що видно було серце. Сусіди казали — бандитом був. А він був героєм, бо воював за незалежну Україну. Та про це навіть родичі боялися казати. Тижні три тому Ющенко виступав у Холодному Яру. Говорив про Конотоп, Крути і словом не згадав повстанців Холодного Яру. Це страшна тема, про неї бояться згадувати.

"Чорного Ворона" автор писав 13 років.

— Як дізнався про долю свого діда, хотів написати роман. Але не міг писати про це на рівні вигадок чи фантазій. 1996 року в архівах побачив документи про повстанський рух. Збереглися портрети холодноярських отаманів та свідчення очевидців. Тоді й узявся за діло.

Твір написаний на документальній основі.

— Шкляр часто працював в архівах, — розповідає Яворівський. — Він навіть на роботу (Василь Шкляр — заступник голови Спілки письменників. — "ГПУ") кілька разів спізнювався, не встигав доробити важливі справи. Я його за це сильно сварив. Та коли прочитав роман, усе пробачив.

— Мені шляхи до зібрань документів підказав мій консультант Роман Коваль (історик. — "ГПУ"), — додає Шкляр. — В архівах суворі закони. Перепустка діє 15 хвилин. Якщо за цей час не зайшов — треба брати нову. За кожним відвідувачем стежать. Позад мене весь час сидів дідусь. Навіть у туалет за мною ходив — дивився, щоб я нічого не вкрав.

У архівах позаду сидів дідусь. Навіть у туалет за мною ходив — дивився, щоб я нічого не вкрав

Прототипів головного героя, отамана Чорного Ворона, у романі двоє.

— Чорних Воронів у Холодноярській республіці було п"ять. Мене зацікавив отаман, справжнє ім"я якого Микола Шкляр. Так звали мого батька. Але він загинув 1920-го в нерівному бою. А події роману тривають ще чотири роки. Тому взяв ще одного Чорного Ворона з-під Товмача. Він був поетом — складав віршовані агітки.

Роман вийшов у двох видавництвах — київському "Ярославів Вал" та харківському "Клуб сімейного дозвілля".

— У "Клубі" перевидали всі мої попередні романи, — розказує Шкляр. — У них гарна система розповсюдження. Якось поїхав у глухе село. Там до мене дід один підходить і каже: "А я твою книжку вчора дочитав". Я дивувався — в тому селі ніколи не було книгарні. Запропонував "Клубу"видати і "Чорного ворона". Дізнався, що мій роман переміг у конкурсі видавництва "Ярославів Вал". Крім грошової премії, це передбачало і вихід друком книжки. Порадився з директорами: вирішили публікувати під різними назвами. У "Ярославовім Валу" вийшла книжка "Чорний Ворон", у іншому видавництві — "Залишенець". Друга назва мені більше подобається, але класики сказали, що назва книжка має бути прозорою. Тому назвав іменем отамана. Тексти однакові.

Директор "Ярославового Валу" 63-річний Михайло Слабошпицький плескає Шкляра по плечу.

— Сьогодні у літературі доба порногламуру і порнопопси, — говорить.— А в твоєму романі всього в міру. Навіть є еротичні сцени. Вони написані з цнотливістю та обережністю, це не схоже на Шкляра.

Зараз ви читаєте новину «Василь Шкляр писав роман 13 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути