пʼятниця, 23 жовтня 2009 07:16

"В Януковича є стовідсоткова можливість виграти вибори"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народний депутат від Партії регіонів Володимир Рибак каже, що агітаторів Януковича будуть заохочувати місцями  у списках на майбутніх виборах до рад усіх рівнів
Народний депутат від Партії регіонів Володимир Рибак каже, що агітаторів Януковича будуть заохочувати місцями у списках на майбутніх виборах до рад усіх рівнів

Увечері 23 жовтня Партія регіонів проведе з"їзд, на якому висуне Віктора Януковича кандидатом у президенти. До події готувалися чотири місяці. Під з"їзд орендували Міжнародний виставковий центр біля столичного метро Лівобережна.

— Це буде щось надзвичайне — мітинг-шоу з концертом провідних українських артистів, — каже 63-річний Володимир Рибак, нардеп-"регіонал", заступник начальника виборчого штабу Януковича. — Прийдуть представники закордонних партій, посли. Ми б так не готувалися, якби не вірили в перемогу Віктора Федоровича. Скоро виїжджатимемо із Борисом Колесніковим (теж заступник керівника виборчого штабу. — "ГПУ") у виставковий центр.

Із Рибаком зустрічаємося в центральному офісі партії неподалік від Верховної Ради. Приймальню він ділить із Андрієм Клюєвим — ще одним заступником виборчого штабу екс-прем"єра. На дверях кабінету не має жодної таблички, лише номер. У просторій світлій кімнаті стоїть довгий стіл для нарад — Рибак відповідає за роботу регіональних штабів. Стіни прикрашає фото Януковича. Його ж зображення є ще на кількох настільних календарях.

Помічниця приносить каву. Однак Рибак до чашки й не торкається. Говорить російською.

— Сьогодні Віктор Федорович — це вже не 2004 рік. Дуже серйозно працює над собою. Він вже лідер нації. Упродовж трьох останніх місяців були збори, конференції в усіх первинних, міських, районних, обласних партійних організаціях, на яких Віктор Федорович одноголосно був висунутий кандидатом у президенти.

У нас є стовідсоткова можливість виграти президентські вибори. А от як ми це забезпечимо — залежить від нашої роботи. Зараз усі соціологічні дослідження, які проводяться навіть нашими опонентами, ставлять його на перше місце. Однак заспокоюватися на цьому не можна. Вибори минуть, а проблеми доведеться вирішувати. Тому нам треба сформулювати програму і добитися того, щоб вибори були чесними.

Кілька разів Рибаку телефонують на робочий і мобільний. Він не відповідає. У кабінет зазирає помічниця. Каже, що не може додзвонитися Янукович. Рибак знімає слухавку:

Включаєш телевізор і чуєш, що знову перемогли. Кого? Що за війна була?

— Мені треба почути їхню думку і треба знайти мерів, які це озвучать. Наші партійці про це не казатимуть, щоб не налаштовувати людей проти. Так, я все чітко зрозумів. Добро.

Як забезпечити чесні вибори, коли з"являються справи "депутатів-ґвалтівників"? Віктора Януковича теж почали звинувачувати у зґвалтуванні.

— Це ще квіточки. Компромат заготовлений не лише на кандидатів у президенти, а й на їхнє оточення.

Колишній "регіонал" Василь Кисельов заявив, що Янукович не повинен очолювати партію, бо в Криму підтримує кримінальних авторитетів, зокрема Олександра Мельника.

— Людина (Мельник. — "ГПУ") не була засуджена й ув"язнена. Це тільки припущення Кисельова. І коли він поставив питання руба — або я, або лідер партії — ми дали можливість політраді та президії визначитися. Я особисто розмовляв із Кисельовим годину. Він відповів: "Я не хочу і не прийду на політраду". Звернувся із заявою про вихід із партії та поклав партквиток. Політрада задовольнила ту заяву.

Кисельов у Криму продовжує шукати компромат на колишніх однопартійців. Пробували на нього вплинути?

— Ще трішки пройде часу, до Кисельова втратять інтерес. Він задумається над тим, що зробив. А ми залучатимемо людей, які йтимуть до виборців і пояснюватимуть, чому саме Янукович має стати президентом. Працюватимуть безплатно, але на перспективу. Включатимемо агітаторів кандидатами в майбутні списки до рад усіх рівнів. Але більше секретів не розповідатиму.

Понад 50 відсотків людей не збираються голосувати ні за Януковича, ні за Тимошенко. Як переконуватимете підтримати свого кандидата?

— Для цього і дається 90 днів передвиборної кампанії. У кого стратегія буде кращою, той і виграє.

У Януковича і Тимошенко рівні шанси стати президентом?

— Кожному треба давати посаду за досвідом і силою. Якщо говорити про Януковича, то він був директором не одного підприємства, пройшов школу взаємин із простим народом. Був керівником обласного рівня, потім управляв Донеччиною, вищою виконавчою владою.

Як із ним працювалося?

— Не просто. Він дуже вимогливий. Але мені подобалося, що в нього немає "шарахання". Є система, яку він створив, і ми в ній працювали.

Розповідають, що розлючений Янукович міг грюкнути дверима так, що шпаклівка сипалася.

— Не чув і не бачив, що він просто так може когось образити. Може сказати: "Ось є будинок, люди скаржаться, подивіться, що там". Мер якогось міста йде і через кілька хвилин про це забуває. За три тижні Віктор Федорович може нагадати. От учора мені поставив завдання, а щойно зателефонував і питає, що вже робиться.

Тимошенко теж має чималий досвід — удруге очолює уряд.

— У неї такого досвіду немає. Та й стиль роботи зовсім інший. Янукович, коли був прем"єром, то займався основою бюджетної системи, економікою. Тому економіка працювала. А зараз включаєш телевізор і чуєш, що знову перемогли. Кого? Що за війна була? Треба працювати не на рейтинг, а на людей і для людей.

Рівно за півгодини набирає по стаціонарному телефону Колеснікова. У приймальній відповідають, що той у Януковича. Рибак просить повідомити, коли Колесніков вийде, бо  час їхати дивитися, як триває підготовка до з"їзду.

Це правда, що Партія регіонів домовляється про створення нової коаліції і депутатам пропонують за приєднання по 10 мільйонів доларів?

— Нам на вибори гроші потрібні. Ніхто не дасть не те що по мільйону доларів, а й гривень. А про нову коаліцію зможемо говорити, якщо якась фракція заявить про вихід із нинішньої.

Кажуть, "Регіони" шукають голоси для відставки міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Хочуть призначити свою людину й розставити кадри в обласних управліннях міліції.

— Після скандалу з розбещенням дітей в "Артеку" мала б бути не одна відставка. Але в нас не йдуть, доки в шию не поженуть.

У вас вже є голоси за відставку Луценка?

— Не в нас, а у Верховній Раді. Якщо все підтвердиться, тоді й члени коаліції проголосують.

"За 5 рублів можна було харчуватися 10 днів"

Володимир Рибак родом із Донецька. Його мати з Черкащини, закінчила два класи школи, а батько з Житомирщини — чотири. Мали трьох дітей. Жили бідно.
— Щоб якось виживати під час навчання в технікумі, я з друзями розвантажував вагони. Платили 25 рублів за вагон. Ми по четверо-п"ятеро людей ходили. За ці 5 рублів можна було харчуватися 10 днів, — згадує. — Після армії важко працював на будівництвах і купив собі "запорожця". А тоді ні в кого нічого не було. Батько каже: "Ти мене розсвариш із сусідами. Залишай машину десь далі". Тому я два роки ставив машину за пагорбом. Коли брав у батьків картоплю з погреба, то 2 кілометри тягнув її до машини.
За часів свого віце-прем"єрства Рибак отримав під Києвом в елітному поселенні Конча-Заспа будинок — із червоної цегли, з колонадою.
— Я його орендую. Уточнюємо на скільки років дана оренда. За комунальні послуги сплачую 100 відсотків — близько 2,5 тисяч гривень. Завтра комусь не сподобається, то я звідти з"їду. У мене є квартира на 90 квадратних метрів.
Володимир Рибак каже, що ніколи не мав охоронців:
— Мені немає чого ховатися.


Чотири роки Рибак був лідером Партії регіонів

До 30 років Володимир Рибак працював на будівництвах. Звідти пішов на партійну роботу. Став мером Донецька, народним депутатом України. Був серед засновників Партії регіонального відродження. Чотири роки очолював цю політсилу. Згодом її перейменували на Партію регіонів. Позаторік Рибак став віце-прем"єром у другому уряді Януковича. Зараз — один із заступників Миколи Азарова, керівника виборчого штабу Віктора Януковича.

Зараз ви читаєте новину «"В Януковича є стовідсоткова можливість виграти вибори"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути