середа, 21 жовтня 2009 18:38

Олена Коган робить пахучі ляльки
7

У Львові впродовж 10 днів відбувався фестиваль ляльок. Туристка з Донецька Луїза Лещенко розглядає іграшку “Гламур” роботи харків’янки Ольги Сенькіної
Фото: фото: Ігор ХОМИЧ
Школярка виготовляє іграшку з сіна. Майстер-класи  львів’янки Роксоляни Садової брали дорослі й діти
Відвідувачі роздивляються сирних коників, яких виліпила Марія з Коломиї. За день вона може зробити сто їстівних іграшок. Одного продає за п’ять гривень
Цих птахів Анна Лемякіна з Самбора Львівської області сплела із сухої трави. Дзьоб у них — червоний, нитки на крилах і шиї — червоно-жовті
Жінка оглядає  “Осінніх котів” Лесі Лучко з Ужгорода

Фестиваль "Ляльковий світ" 10 днів тривав у львівському Палаці мистецтв. 300 ляльок виставили 52 майстри з України і Росії. Це перша така виставка в Україні.

Організатори Ірина Сорокіна і Ганна Гаврилів продають вхідні квитки по 10–20 грн. Спілкуємося увечері, коли відвідувачів менше.

— Учора одна жінка ніяк не могла намилуватися. Її чоловік кілька разів виходив покурити, дитина просила йти робити уроки, — розповідає Ірина Сорокіна, 28 років. — Ведмедиків колекціонують, організовують окремі виставки. А я вирішила зібрати в одному місці якнайбільше ляльок.

— Автори передавали свої роботи поштою чи "Автолюксом", — додає Ганна Гаврилів, 24 роки. — Поїзди з різних міст разів 15 зустрічали.

Ірина веде до пахучих ляльок одеситки Олени Коган.

— Запах уже трохи вивітрився. Коли отримали посилку і відкрили коробку, аж у ніс ударило. Роблять такі ляльки з льону, викройки замочують у пахучому розчині. Потім сушать або запікають. А ще є ґудзики з корицею. Їсти їх не можна, бо там багато клею ПВА, а запах мають.

Половину експонатів можна купити. Найбільші — двометрові з місцевого лялькового театру. Найменші — олов"яні ведмедики заввишки 28 мм киянина Олега Сморчкова.

— Його дружина Оксана Скляренко спеціалізується на іграшкових ведмедиках. Чоловік теж замість олов"яних солдатиків почав робити ведмежат, — каже Ірина. Поруч обереги письменниці Галини Пагутяк. — Вона їх не продає, а тільки дарує. Впевнена, що приносять щастя. Серед лялькарів є професіонали, що займаються цим десятки років. А є любителі — педагоги, психологи, одна — юрист Галина Дзюба працює в суді. Більшість лялькарів — жінки.

Львів"янка 24-річна Божена Городницька виставила п"ять плетених овечок. Показує білу вівцю з помаранчевою гітарою.

— Це Басуня Джазівна. Її навесні придбали на подарунок співаку Павлові Табакову. Вівця живе у нього на роялі, він називає її "роковою жінкою". З письменницею Ларисою Денисенко якось спілкувалися про одяг. Вирішили, що я зв"яжу їй равлика, а вона презентує мені щось для гардеробу. У мене — самі джинси і кеди, то Лариса прислала шикарну сукню.

Каже, сама придумує імена овечкам.

— Першою була Євдоха. У неї руки не згинаються. Наступна, Софа Сафарівна, живе у друзів із Чернігова. Яблунева Єва — у Галини Вдовиченко, лауреатки останнього конкурсу "Коронація слова". В"язати іграшки взялася рік тому. Настала криза, а дні народження ніхто не відміняв. На нитки йде до 100 гривень. Дротики дідусь постачає зі свого гаража. Робота забирає від трьох днів до двох тижнів, якщо сидіти з одинадцятої ранку до другої ночі.

Мер Львова купив рибку за 420 гривень

Біля схожої на маленьку подушку "Рибки Кетті" харків"янки Ірини Луценко  записка: "Для мера Львова".

— Андрій Садовий сказав, що іграшка нагадує йому якогось товариша. Коштує 420 гривень. Це порівняно дешево, — запевняє Ганна Гаврилів. — А є колекційні ляльки, з яких пилинки здмухувати треба. Найдорожча — за дві тисячі доларів. Автор знизив ціну спеціально для Львова, спершу просив 24 тисячі гривень.

Зараз ви читаєте новину «Олена Коган робить пахучі ляльки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути