четвер, 27 серпня 2009 19:20

Калитвинцев готовий очолити київське "Динамо"

Майже місяць тому тренер 41-річний Юрій Калитвинцев здобув зі збірною України 19-річних титул чемпіона Європи. Після фінального матчу Калитвинцев, який очолив команду за півтора місяці до початку фінального турніру, повернувся до своєї основної роботи — головного тренера "Динамо-2". Заявляє, що не планував працювати з юнацькою збірною — так склалися обставини. Калитвинцев хоче проявити себе в дорослому футболі.

Про його потенціал говоримо із заслуженим тренером України Сергієм Морозовим, 59 років.

— Моя думка така: Калитвинцев — входить до п"ятірки топ-тренерів України, — каже Сергій Юрійович. — Причому я б не відносив його ані до категорії перспективних, ані до когорти тих, що уже відбулися. Калитвинцев має прекрасні перспективи для зросту — зрозумів це, ще коли викладав у центрі ліцензування, а Юрій Миколайович складав там іспити.

На думку експерта, головна риса команд Калитвинцева — психологічна стійкість.

— Подивіться як міцніла наша збірна під час юніорського чемпіонату Європи. Хлопці спокійно реагували на будь-які ігрові колізії, уміло діяли по рахунку, збиваючи темп матчу. Такі дії очевидно відстежують почерк тренера. У команди були лідери — Петров, Гармаш, — але виграла команда, а не один гравець, як скажімо, Марадона Кубок світу-1986 чи Кака Лігу чемпіонів 2006–2007-го. Уміння тактично перебудувати гру команди, не "помітити" травмованих і дискваліфікованих, знайшовши їм заміну, — це також плюси молодого фахівця.

Завадити можуть тільки якісь інтриги

Далеко не всі гравці, які прекрасно проявили себе на юніорському рівні, "засвітилися" в дорослому футболі. І не кожний успішний тренер молодих зумів досягти результатів у командах майстрів. Яскраві приклади — іспанець Іньякі Саес та аргентинець Хосе Пекерман.

— Не думаю, що Калитвинцеву це загрожує, — продовжує Морозов. — Зверніть увагу: як тільки він закінчив грати, поїхав до Ужгорода і не побоявся прийняти тамтешнє "Закарпаття". У нас як буває — усі київські тренери ходять колом: збірна, "Динамо", молодіжна збірна, "Динамо-2". А Калитвинцев одразу вийшов із цього кола, поїхав на периферію, щоб почати там.

Співрозмовник вважає, що тренер чемпіонів Європи серед юніорів уже спроможний очолити київське "Динамо".

— Якщо, звичайно, абстрагуватися від того, що нині "Динамо" має досить успішного тренера, — уточнює. — Думаю, він цілком готовий до такої роботи. Чому "Барселона" ставить свого вихованця (Хосепа Гвардіолу. — "ГПУ"), і той доводить правильність такого кроку, чому на молодих сміливо роблять ставку "Ювентус" і "Мілан", а ми боїмося? Калитвинцев відповідає рівню амбіцій "Динамо" як тренер. Перешкодити Юрію стати біля тренерського керма клубу можуть тільки якісь інтриги.

Зараз ви читаєте новину «Калитвинцев готовий очолити київське "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути