неділя, 26 липня 2009 16:16

Центральній площі Сум повернули історичну назву

Центральній площі Сум повернули історичну назву

Депутати Сумської міської ради перейменували вулицю Жовтневу на вулицю Покровську, а Червону площу - в площу Покровську.

За це рішення на сесії міськради проголосували 39 депутатів.

Таким чином, неодноразове винесення проекту даного рішення на сесію міськради, яке раніше зустрічало активну протидію фракцій КПУ, Партії регіонів і частини фракції БЮТ, знайшло законодавчу силу.

Назва центральної площі Сум і сусідньої вулиці походить від розташованого колись на ній Храму Покрову Святої Богородиці, побудованого в 1783-1890 роках.

У 1930-х роках храм було знесено, але в 2009 році міська влада ухвалила рішення про відновлення церкви, і 30 квітня цього року містобудівна рада одноголосно затвердила ескізний проект її реконструкції.

Практику перейменування вулиць в Україні можна поділити на декілька категорій. Часто вулиці з ідеологічною радянською назвою повертають історичну - дореволюційну назву, як у випадку з Покровською (Жовтневою) площею в Сумах. Цим шляхом пішла влада міста Лубни, яка перейменувала вулицю Карла Маркса на Монастирську, а Лібкнехта - на Старотроїцьку.

Також часто вулиці з радянськими назвами перейменовують на честь українських національних героїв, нерідко ідеологічно суперечливих персонажів. Так, нещодавно вулиця Січневого повстання в Києві стала вулицею Івана Мазепи, вулиця Червоноармійська в Луцьку перейменована на вулицю Героїв УПА, вулиця Кузнєцова (теж Луцьк) - на вулицю Генерала Шухевича тощо.

Є також третій, екзотичніший, варіант. Нещодавно в селі Завидово Закарпатської області (рідне село екс-голови Секретаріату президента Віктора Балоги) вулицю Горького збиралися перейменувати в Балогівську (з наголосом на третьому складі).

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Центральній площі Сум повернули історичну назву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути