четвер, 16 липня 2009 20:37

Шевченки кататимуть леопардів на конях

Автор: фото з архіву Володимира Шевченка
  Директор київського цирку Володимир Шевченко із дружиною-дресирувальницею Людмилою у своїй гримерці №13. У шлюбі вони 40 років
Директор київського цирку Володимир Шевченко із дружиною-дресирувальницею Людмилою у своїй гримерці №13. У шлюбі вони 40 років

"Уменя в училище было много кавалеров, — каже 62-річна киянка Людмила Шевченко. — Преподаватели приглашали быть невесткой. Я замуж не хотела, хотела стать артисткой".

Кабінет дресирувальниці у столичному цирку на третьому поверсі. Стіни щільно обклеєні фотографіями. На більшості з них Людмила з чоловіком Володимиром Шевченком, 61 рік. Він з 2007-го очолює цирк. Із 17 травня з виставами не виступають. До відкриття сезону 17 вересня готують нову програму з п"яти номерів. Обіцяють новинку — леопарди на конях.

— Познайомилися з Володею у Москві, у цирковому училищі вчилися на повітряних гімнастів. Він менший на рік. Каже, коли родився, я вже навчилася ходити — і в цьому моя перевага.

Зачісує довге біле волосся у високий хвіст.

— Володя щотижня потрапляв у міліцію за хуліганство. Потім приходив до мене, я його жаліла. Викладачі відсторонювали його від мене, а я на зло всім ходила з ним на дискотеки танцювати рок-н-рол. Завжди гарно вдягався. Носив нейлонові носки. Коли вони злегка протиралися чи рвалися, викидав у смітник. Я їх діставала, прала, штопала і віддавала йому.

Чую: щось мене шарпає за спідницю. А то ведмідь!

Володимир Шевченко повільно заходить у кабінет. Темне волосся до плечей із сивими пасмами. На правій руці виблискує великий золотий перстень із зображенням лева.

— Пам"ятаєш, як повіз мене знайомити з батьками в Омськ? — питає Людмила в чоловіка. — Завів у їхній цирк, а сам побіг гукати батька. Я стою собі біля клітки. Раптом чую: щось мене шарпає за спідницю. А то ведмідь! Обома лапами мене обняв і тащить у клітку. Я вилізла зі спідниці. Володя приходить із батьком. Дивляться, як ведмідь доїдає мою одьожку. Аж потім дали мені у щось переодягнутися.

Володимир гасить цигарку, покашлює.

— Розписувалися 1969-го в Мурманську — там Володин батько мав гастролі. У цирку понеділок вихідний, а в загсі тільки розлучають. Одягла на весілля  коротеньку білу сукню. Чекаю, коли прийде Володя. А він заходить у кімнату в костюмі без ґудзиків. Я швидко пробіглась по квартирі, з усіх речей ґудзики позрізала. Попришивала, які найбільше підійшли.

Відкорковує пляшку негазованої мінеральної води. Великого пальця на правій руці немає.

— Ведмідь відкусив — не люблю їх. Ніколи не вгадаєш, що у них на умі. Зараз працюю з дикобразами. Ще маю 13 "артистів": леви, тигри, коні.  Щоб нагодувати таку араву, в день треба 300 доларів. Левам і тиграм даємо курятину, свинину і молоко.

— Вони нас за це не раз дряпали, — пихкає другою цигаркою Володимир. — Якось 17 днів валявся в реанімації у Мінську, ще два тижні в Парижі. Врачі руки-ноги заштопують, і ми знову ліземо в клітку. Яким би геніальним не був дресирувальник, він не може винищити у звірові природні інстинкти. У них усе, як у людей. Часто між собою змагаються левиці. "Дівчатка" закохуються в "хлопчиків" — і почалися ревнощі. Почнеш їх заспокоювати, то згуртуються проти тебе.

10 років тому в Київському цирку дві левиці вибралися під час вистави з нещільно закритої клітки у ряди з глядачами.

— Одна була абсолютно ручна, і Люда швидко запихнула її назад. А з другою довелося повозитися. У залі почалася паніка, всі зірвалися з місць і побігли вгору. Але від того левиця ще більше злякалася і стала як шовкова. Ми її легко завели за куліси і повернули в клітку, — показує дружині пальцем на великий дорогий годинник.

— Знаю, знаю, — Людмила похапцем складає у сумочку косметику і біжить за лаштунки. Репетирує номер з дикобразами. Із тиграми та левами виступають їхні учні Юлія і Микола Козиреви. Під час репетиції на арену виходить сутулий Шевченко. Повільно обходить звірів на тумбах. Зупиняється біля найбільшого лева.

— Гррр! — здіймає до нього руки.

Лев у відповідь тільки смикає хвостом.

Зараз ви читаєте новину «Шевченки кататимуть леопардів на конях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути