понеділок, 18 травня 2009 18:42

Норвежець Рибак переміг на Євробаченні (ФОТО)

Фінал конкурсу Євробачення відбувся в ніч на неділю в Москві. Переміг норвезький співак білоруського походження 23-річний Олександр Рибак. Із піснею "Казка" він набрав найбільше за історію конкурсу — 387 балів.

Другою стала ісландська учасниця Йоханна, 18 років. Третім — дует Араш і Айсель із Азербайджану. Українка 26-річна Світлана Лобода — на 12-му місці з 76 балами.

Європейські видання охрестили цей конкурс "банкетом під час чуми". Його бюджет перевищив 32 млн євро. Сцена в комплексі "Олімпійський" була найбільшою за всю історію Євробачення. Початок голосування оголосили з космосу, організатори вийшли на зв"язок з екіпажем міжнародної космічної станції.

Від початку конкурс супроводжували скандали. Європейська мовна спілка зажадала від грузинського дуету "Стефані і 3G" змінити слова пісні, в якій нібито обігрувалося прізвище російського прем"єра Володимира Путіна (англійською — put in). Грузинки відмовилися виступати в Москві.

За кілька годин до початку фіналу на Воробйових горах московська міліція розігнала гей-парад. Євробачення називають "конкурсом для домогосподарок і геїв", бо в ньому нерідко беруть участь співаки нетрадиційної сексуальної орієнтації. 50 представників секс-меншин правоохоронці затримали. Проти кількох із них порушили кримінальні справи.

Уперше разом із телеглядачами конкурсантів оцінювало журі. Голову російського журі Філіпа Кіркорова за день до фіналу замінили на продюсера Анатолія Матвієнка.

— Упродовж багатьох років я мав безпосереднє відношення до Євробачення. Спочатку як учасник, потім як продюсер, консультант і просто вболівальник, — каже 41-річний Кіркоров.Із деякими з конкурсантів — як от із греком Сакісом Рувасом — мене пов"язують багаторічні дружні взаємини. Я дружу з мальтійською співачкою К"ярою. Тому правильно, що журі очолила інша людина.

Олександра Рибака букмекерські контори називали фаворитом конкурсу.

— Я не найкращий співак на цьому конкурсі. Я швидше скрипаль, — сказав норвежець після фіналу. — Дивно, що багато людей вибрали таку просту пісню. Найкраще співала учасниця з Ісландії. А найкраща пісня була в України.

Рибак підписав контракт на випуск альбому в 20 країнах Європи, збирається у великийтур.

Члени журі, яке працювало в Україні, не поставили російській учасниці жодного балу. Глядачі теж оцінили її виступ невисоко.

— Проте за дві хвилини до ефіру з Європейської мовної спілки нам скинули неймовірну цифру — 8 балів для Росії! Сказали, що саме її потрібно оголосити. Ми були шоковані, але мусили поширити цю інформацію, — зізнається перший віце-президент Національної телекомпанії 41-річний Роман Недзельський. Він був членом українського журі. Додає, що Національна телекомпанія України відправила на адресу Європейської мовної спілки лист із вимогою пояснити цю вимогу.

Україну змусили поставити Росії вісім балів

Російська учасниця, киянка 22-річна Анастасія Приходько, після конкурсу розплакалася. Вона посіла 11-те місце. Після оголошення результатів перевдягнула білу вечірню сукню на спортивний костюм. Щоб приховати заплакані очі, одягла темні окуляри.

Француженка 41-річна Патрісія Каас привезла до Москви улюблену болонку Текілу. Доки вона співала на сцені, пес нудьгував у номері готелю. Каас засмутилася через своє восьме місце.

— Мабуть, моя пісня була надто серйозною для глядачів цього конкурсу, — припускає співачка.

Світлана Лобода каже, що наступного року знову спробує поїхати на Євробачення. Вона хоче довести, що варта вищого місця.

— Бачили таблицю голосування і нічого не розуміли. Коли Росія дала нам два бали, я запропонувала йти пити чай. Нас хвалили всі, навіть Володимир Жириновський підтримував. Казав, що голосуватиме за Україну.

Після конкурсу Світлана збиралася відпочити в Непалі.

— Не вийде, бо вже завтра маю концерт у Москві. Випустили там альбом "Антикризова дівчина". Скоро запускаємо колекції одягу в Росії та Німеччині. Разом із Патрісією Каас започаткували спільний соціальний проект проти насильства в сім"ї.



Норвегія набрала 387 балів

1. Норвегія — 387 балів

2. Ісландія — 218

3. Азербайджан — 207

4. Туреччина — 177

5. Велика Британія — 173

6. Естонія — 129

7. Греція — 120

8. Франція — 107

9. Боснія і Герцеговина — 106

10. Вірменія — 92

11. Росія — 91

12. Україна — 76

13. Данія — 74

14. Молдова — 69

15. Португалія — 57

16. Ізраїль — 53

17. Албанія — 48

18. Хорватія — 45

19. Румунія — 40

20. Німеччина — 35

21. Швеція — 33

22. Мальта — 31

23–24. Литва та Іспанія — по 23

25. Фінляндія — 22


Як голосували за нас

10 — Польща, Азербайджан; 8 — Угорщина; 6 — Іспанія, Білорусія, Португалія; 5 — Чехія, Данія; 4 — Литва, Молдова; 3 — Вірменія; 2 — Мальта, Ізраїль, Росія, Велика Британія; 1 — Словаччина

Як голосувала Україна

12 — Норвегія

10 — Азербайджан

8 — Росія

7 — Молдова

6 — Велика Британія

5 — Данія

4 — Естонія

3 — Франція

2 — Вірменія

1 — Ізраїль

Зараз ви читаєте новину «Норвежець Рибак переміг на Євробаченні (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути