четвер, 23 квітня 2009 19:10

У "Гетьманській корчмі" медовуху подають із печі

Автор: фото: Наталя ПИСАРЕВА
  Черкасець Леонід Даценко підняв до бійниці жерло бутафорської козацької гармати на бастіоні Дорошенка в Чигирині. Місцеві екскурсоводи дозволяють фотографуватися з гарматами всім охочим
Черкасець Леонід Даценко підняв до бійниці жерло бутафорської козацької гармати на бастіоні Дорошенка в Чигирині. Місцеві екскурсоводи дозволяють фотографуватися з гарматами всім охочим

"ГПУ" продовжує писати про пам"ятки, що відновлюють за програмою "Золота підкова Черкащини". Оглядати Чигирин кореспондент газети вирушив на авто свого товариша В"ячеслава Скічка. Він погодився стати екскурсоводом.

Чигиринську церкву Петра й Павла закінчили реставрувати торік. Однак територія довкола не облаштована. Поряд другий рік поспіль будують президентську резиденцію. Працюють навіть у вихідні. Більшість будинків будуть дерев"яними, тому пахне сосновими дошками.

На Богданову гору піднімаються двома шляхами: пішки крутими сходами, або ж автомобілем дорогою через центр міста. На горі розмістився недавно реконструйований бастіон Дорошенка. Тут можна брати важкі металеві гармати. Із цього місця добре споглядати весь Чигирин. Унизу кілька припаркованих автобусів із туристами.

В"ячеслав Скічко показує на міські багатоповерхівки вдалині.

— Колись хотіли побудувати атомну електростанцію, — каже. — Позвозили людей з усього Союзу, відстроїли мікрорайон. А потім стався Чорнобиль. І ця ідея відпала. Тепер там люди не живуть, а мучаться. У будинках води немає, до центру добиратися довго.

Екскурсія музеєм Богдана Хмельницького коштує 5 грн. Тут виставлені особисті листи гетьмана, козацька зброя, монети.

Організовані екскурсії до Чигирина пропонують із відвіданням Суботова та Холодного Яру. Ці місця належать до історико-культурного заповідника "Чигирин". Однак пересуватися маршрутом на громадському транспорті проблематично — витратите багато часу й зусиль. Тому туристаміндивідуалам варто заздалегідь подбати про машину.

Подорож можлива й на велосипеді. Торік знайома столична родина зважилася на таку прогулянку. І хоча ночували вони в наметах, залишилися задоволеними.

Ця вода всі болєзні змиває

На дорогу до Суботова витратили 20 хв. Зупиняємося перед Богдановою церквою. Реконструкція храму завершена, будівлю прийняла в експлуатацію державна комісія. Біля церкви старий цвинтар, великі кам"яні хрести. За декілька кроків — старий будинок, укритий соломою. На дверях замок. Повз проходить жінка. Каже, там музей, але у вихідні він закритий. Зате у дворі є старий погріб. Двері його відчинені. Ми спустилися вниз і пройшли кілька метрів. Cвітла від запальнички замало для просторого приміщення, тому просуватися далі не наважилися.

Через дві хати — готельно-музейно-ресторанний комплекс "Гетьманська корчма". В"ячеслав запрошує перекусити. Приміщення оформлене в українському стилі. Долівка глиняна, встелена травою. Усе обгороджене тином із глеками. Замовляємо місцевий квас, борщ, деруни з капустою. Тут пропонують медовуху. Напій варять у печі ввечері. Якщо його випити забагато, голова залишається світлою, а ноги не слухаються. Обід обійшовся в 200 грн. За глек медовухи віддали 50.

— Якщо хочете гарно посвяткувати, варто зробити замовлення заздалегідь, — каже Олександр, з яким знайомимося надворі. — Бо страви готуються у печі і треба довго чекати.

Від Суботова їдемо дорогою на Головківку. Там у лісі є цілюще джерело Живун із капличкою. Біля нього стоять чотири авто із причепами. У них бутлі на 5–10 л.

— Ця вода всі болєзні змиває, — каже один із приїжджих.

Пообідати можна вздовж усього маршруту. Корчми є у селах Медведівці та Буді, де росте тисячолітній дуб Залізняка. У Чигирині варто завітати до ресторану "Тясмин".

Заступник директора заповідника "Чигирин" Галина Мартинова каже, що бажаючих побачити Чигирин щороку більшає. 2007-го заповідник відвідали 67 тис. туристів. 2008 року — 81 тис. Нині активні будівельні роботи на жодному з об"єктів не проводять, хоча заповідником особисто опікується міністр культури.

У чигиринському готелі чотиримісний номер коштує 50 грн на добу. Номер люкс обійдеться в 300. Адміністратор каже, що часто приїздять іноземці. Вони винаймають дорогі номери.

Зараз ви читаєте новину «У "Гетьманській корчмі" медовуху подають із печі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути