середа, 04 березня 2009 11:26

В Україні розгорається шпигунський скандал?

В Україні розгорається шпигунський скандал?
У Румунії затримали румунського кадрового військового і громадянина Болгарії, які передавали таємну військову інформацію нібито представникові України, хоча офіційно причетність України до цієї справи не підтверджують.

Неофіційно ж говорять і про те, що покупцем таємниць могла бути і Росія.

За повідомленнями, румунський кадровий військовий Флорічел Акім впродовж 2002-2007 років переписував зі службових комп"ютерів документи, що є державною таємницею, розкриття яких може поставити під загрозу національну безпеку Румунії. Йшлося про дані про військові системи зв"язку, частоту роботи радарів, карти союзу НАТО, схеми та інші дані про військову техніку тощо.

Покупцем таємниць могла бути і Росія

Отриману інформацію військовий в званні, яке приблизно відповідає старшому сержантові, передавав своєму приятелеві, громадянинові Болгарії Петару Зіколову (або Зікулову).

А той заявив прокурорам, що ці дані від нього отримував неназваний "представник України в Бухаресті", який на початку 2000-х років подружився з болгарином і висловив бажання отримувати військову інформацію за суми в 800-1000 доларів.

Українська сторона у вівторок ніяк не коментувала цю справу.

Перший секретар Посольства України в Румунії Петро Макаренко заявив по телефону: "На даний час коментарів посольство не дає. Найближчим часом буде або прес-реліз, або якесь прес-комюніке на сайті посольства - швидше за все це буде таким от чином. На даний час - без коментарів".

У Міністерстві закордонних справ в Києві у вівторок під вечір на телефонні дзвінки не відповідали. У Службі безпеки України сказали, що нічого про це не знають і вперше почули про це. У Службі зовнішньої розвідки припускають, що, можливо, який-небудь коментар матимуть в середу.

Українська сторона не коментує ситуацію

Заява одного із затриманих - єдині слова, які стосуються України, звертає увагу бухарестська кореспондентка Радіо Вільна Європа - Радіо "Свобода" Сабіна Фате:

"Офіційно про причетність України не йдеться. Неофіційно ж журналістські джерела в Румунії говорять, що в цій шпигунській справі йдеться про причетності і Росії, і України... Всі офіційні заяви не згадують жодних країн. У документах згадані тільки "іноземні розвідувальні структури з країн - не членів НАТО", - підкреслює румунська журналістка.

Газета "Гіндул" же, посилаючись на свою інформацію, прямо говорить, що таємні дані продавали Росії.

Депутат від Партії регіонів Інна Богословська у вівторок заявила у Верховній Раді, що ще в понеділок з Румунії вислали військового аташе України. Але жодних подробиць або підтверджень своїх слів вона не привела, а тоді ще міністр закордонних справ Володимир Огризко не відреагував на цю репліку.

За матеріалами Цензор.нет, Радио Свобода

Зараз ви читаєте новину «В Україні розгорається шпигунський скандал?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути